Overname of fusie? Zo ben je als CFO altijd klaar voor een exit

Ben je klaar voor een exit? Het antwoord op deze vraag is bepalend voor het succes van een deal.

Ook al staat het vandaag misschien nog niet op de radar, toch krijgt elk bedrijf wel eens te maken met een exit. En als zich plots zo’n unieke kans in de markt aandient, dan moet je organisatie goed voorbereid zijn. Gelukkig is er heel wat technologie beschikbaar die hierbij kan helpen.

Is jouw bedrijf klaar voor een exit? Het antwoord op deze vraag kan bepalend zijn voor het succes van een deal. Als je alle documentatie op het laatste moment nog bij elkaar moet zoeken, dan zal het hele proces voorafgaand aan een overname veel langer duren. In het slechtste geval kunnen de onderhandelingen zelfs stranden. Dat zou niet alleen een gemiste kans zijn, op lange termijn kan dit ook van grote invloed zijn op de toekomst van een organisatie.

De verantwoordelijkheid voor het exit-ready maken van het bedrijf ligt voor een groot stuk bij de CFO. Om snel te kunnen schakelen, moet je er als CFO eigenlijk het hele jaar door mee bezig zijn. Hoewel de meeste CFO’s dit wel in het achterhoofd houden, is er door hun toch al drukke takenpakket soms weinig ruimte voor.

Een belangrijk struikelblok is het gebrek aan realtime informatie. Daardoor gaat veel tijd verloren aan het opzoeken van documenten en het voorbereiden van vergaderingen. Ondertussen moeten ze ook het financiële en strategische verhaal op de voet blijven volgen. Een moderne CFO kan daarom niet meer zonder technologie die de werklast verlicht en vereenvoudigt.

Documenten veilig en efficiënt delen

Wat het extra lastig maakt om documenten en rapporten in het kader van een exit te verzamelen, is het feit dat deze bestanden in veel organisaties nog steeds via e-mail worden rondgestuurd en in een eigen mappenstructuur opgeslagen worden. Niet alleen is dit erg inefficiënt, het is ook helemaal niet veilig. Vaak bevatten documenten vertrouwelijke informatie die nimmer in verkeerde handen mag terecht komen. Denk aan belangrijke cijfers die het bedrijf ernstige schade kunnen toebrengen als ze op straat zouden belanden.

Een Board Portal neemt dat risico weg. Het is een veilige en afgeschermde omgeving waarin je als beheerder de volledige controle hebt over wie een document kan lezen of bewerken en andere bestuurstaken op slimme wijze kunt organiseren. Zeker bij het voorbereiden van een vergadering is dit de meest efficiënte manier van werken. Als CFO heb je zo weer meer tijd voor andere uitdagingen zoals het opvolgen van de budgetten en het meedenken over de strategie van de organisatie. En met het oog op een potentiële exit heb je alle cruciale informatie dus meteen op één centrale plaats verzameld.

Due diligence

Dient zich een kans voor een overname of fusie aan? Dan kan je informatie uit een Board Portal gemakkelijk naar een Data Room migreren. Dat is eveneens een veilige en afgeschermde ruimte waarin de data over het bedrijf met alle stakeholders in een M&A-proces kan worden gedeeld. Het zorgt ervoor dat het doorgaans ingewikkelde due diligence-proces vlot en gestructureerd kan verlopen, waardoor ook de overname sneller kan worden afgerond.

Kortom, met de juiste technologie hoef je als CFO niet meer wakker te liggen van een exit-strategie. Toch ontbreekt het bij veel Nederlandse bedrijven nog aan bewustzijn, waardoor dit soort oplossingen niet voldoende zijn ingeburgerd. Wie klaar wil zijn voor de toekomst, kan maar beter de beschikbare mogelijkheden benutten.

Wil je graag meer weten over de uitdagingen die bij een exit komen kijken en hoe de technologie van Admincontrol een oplossing kan bieden? Download hier het gratis whitepaper!

 

Gerelateerde artikelen