Qiagen hét M&A lichtpuntje van pril 2020

Hét overnamenieuws deze week; biotechnoloog Qiagen wordt overgenomen door Thermo Fisher Scientific.

Powered by:

Een uiterst gecompliceerde en unieke transactie, de acquisitie van het in Venlo gevestigde Qiagen door de megagrote multinational uit de Verenigde Staten, zo legde Arne Grimme van De Brauw Blackstone Westbroek tegenover Mena.nl uit. Want de dealmakers hadden met zowel Nederlandse, Duitse als Amerikaanse wetgeving en marktpraktijken te maken.

“Qiagen is een Nederlandse NV met een dubbele notering aan zowel de beurs van Frankfurt als die van New York”, vertelt Grimme, Partner Corporate M&A van De Brauw Blackstone Westbroek. “Vanwege die drie verschillende jurisdicties was dit zeker niet ‘zo maar’ een overname. Alle details moesten vaak door een Nederlandse, Duitse en/of Amerikaanse bril worden bekeken.”

Arne Grimme stond met zijn team Qiagen bij. De Amerikanen van Thermo Fisher Scientific betalen 39 euro per aandeel voor de overname van het op ongeveer 9 miljard euro gewaardeerde Nederlands-Duitse biotechnologie-bedrijf. Het gaat om de grootste healthcare acquisitie van dit jaar en betekent tevens een opsteker voor de tot op heden wat ingetogen M&A-markt.  

Voor Grimme is het een nieuwe parel op zijn toch al zo uitblinkende cv. Eerder sloot hij geruchtmakende deals als de verkoop van Stage Entertainment aan het Amerikaanse Advance Publications af en adviseerde hij Marcel Boekhoorn bij diens koop van HEMA van Lion Capital. Ook stond hij AkzoNobel bij in de verdediging tegen het vijandige bod van PPG en de activistische tactieken van Elliot en hielp hij mee met de verkoop van de AkzoNobel-tak Specialty Chemicals aan The Carlyle Group (10,1 miljard euro). Door al die successen werd hij van 2013 tot 2018 op de M&A Awards tot Best M&A lawyer van het jaar uitgeroepen. 

Ander M&A-nieuws: Adyen haalt de Mexicaanse restaurantketen Guzman y Gomez aan boord, Fugro breidt uit in België met de overname van Orex, Shell gaat samenwerken op het gebied van datawetenschap met het Noorse Equinor en het Franse Crédit Agricole overweegt verkoop van haar Nederlandse consumententak met merken als Interbank, Findio en Kredietdesk.

Ook werd deze week duidelijk dat in de consoliderende automotive-bedrijfstak fusiegesprekken tussen het Nederlandse Stern en de Zweedse branchegenoot Hedin steeds verder vorderen. De concerns verwachten in het volgende kwartaal ‘witte rook’. “Consolidatie op de markt voor autodealers en garages is onvermijdelijk”, aldus Stern-directievoorzitter Henk van der Kwast. “Omdat er amper nog rek in de autoverkopen zit.” Om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen, is het voor Stern pure noodzaak aansluiting bij een internationale partner te vinden.  

Gerelateerde artikelen