WEF waarschuwt voor stijgende kosten levensonderhoud

Stijgende koste levensonderhoud komende twee jaar het grootste risico.

Dat meldt het World Economic Forum (WEF) op basis van een onderzoek voorafgaand aan de jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse Davos die vandaag van start is gegaan.

Het onderzoek hield rekening met de standpunten van meer dan 1.200 wereldwijde risico-experts, beleidsmakers en toplieden uit het bedrijfsleven. Het rapport noemt de crisis van de kosten van levensonderhoud als het "grootste risico op korte termijn", gevolgd door natuurrampen, extreme weersomstandigheden en "geo-economische confrontatie".

"Het risicolandschap op korte termijn wordt gedomineerd door energie, voedsel, schulden en rampen", zei Saadia Zahidi, algemeen directeur van het WEF. "Degenen die al het meest kwetsbaar zijn, lijden het meest, en het aantal kwetsbaren bereidt zich snel uit in rijke en arme landen."

Het WEF roept de wereldleiders dan ook op om "collectief en besluitvaardig te handelen, waarbij korte- en langetermijnvisies met elkaar in evenwicht worden gebracht." Ook wordt gewezen op de noodzaak van samenwerking bij het versterken van financiële stabiliteit, economische ontwikkeling en investeringen in onderzoek, wetenschap, onderwijs en gezondheid.

Corona en inval Rusland 
De kosten van levensonderhoud zijn wereldwijd snel gestegen nadat de prijzen voor energie en voedsel vorig jaar omhoog schoten. Dat kwam vooral door de invasie van de grote olie- en gasproducent Rusland in landbouwland Oekraïne. Leveringsproblemen als gevolg van de coronapandemie hebben ook bijgedragen aan de sterk gestegen consumentenprijzen.

Het WEF waarschuwt dat de crises op korte termijn de inspanningen dreigen te ondermijnen om de risico's op langere termijn aan te pakken, zoals de klimaatverandering en het behoud van biodiversiteit.

De top in de Zwitserse Alpen duurt tot en met vrijdag. Tientallen regeringsleiders en staatshoofden zullen deelnemen aan de top. Ook veel zakenmensen, topbestuurders uit het internationale bedrijfsleven, bankiers, academici en ministers zullen meedoen. In totaal worden meer dan 2.700 deelnemers verwacht.

(ANP)

Gerelateerde artikelen