Drie must-reads over diversiteit

Het uiteenzetten van een diversiteitsbeleid is lastig. Drie artikelen die inzicht bieden.

De voordelen die diversiteit kan bieden zijn legio: medewerkers zijn tevredener, de financiële prestaties beter en er wordt meer geinnoveerd. Ook krijgen bedrijven een grotere vijver van talent om in te vissen. Dat levert het stimuleren van diversiteit de organisatie op. Maar de uitvoering moet wel goed zijn. 

Diversiteit stimuleren is een cultuurverandering, en cultuurveranderingen zijn lastig en tijdrovend. Veel diversiteitsprogramma’s hebben uiteindelijk dan ook geen effect. Hoe behaalt u de diversiteitsdoelen van de organisatie dan wel? CFO.nl verzamelde drie artikelen over diversiteit die elke CFO gelezen moet hebben. De wetenschap, de praktijk, de succesfactoren en de valkuilen op een rij. 

Waarom diverse teams slimmer en innovatiever zijn

Allereerst: waarom werken diverse teams beter? Waarom presteren ze beter dan homogene teams? Het artikel Why Diverse Teams Are Smarter van Harvard Business Review is een klassieker. In het kort: ze focussen zich meer op de feiten en gebruiken deze feiten nauwkeuriger in het nemen van beslissingen. En: ze zijn innovatiever dordat teamleden uit hun comfortzone moeten; daardoor worden ze scherper. Een must-read.

Dit kunt u leren van 11 bekende CEO’s over diversiteit

Zoals gezegd: veel diversiteitsprogramma’s hebben nauwelijks tot geen effect. Wat een grote voorsprong geeft is support van de organisatietop. Lead by example dus. Leiderschapsexpert Stefanie K. Johnson interviewde elf CEO’s van grote bedrijven als Starbucks, YouTube, Salesforce en Staples over de succesfactoren van hun diversiteitsprogramma’s. Niet alleen over een diversere boardroom en leiderschap in het algemeen, maar over diversiteit in alle lagen van de organisatie. 

Tipje van de sluier: vrijblijvendheid is een killer voor het stimuleren van diversiteit. Stel managers dus aansprakelijk: harde KPI’s en deadlines stellen werkt. Anders werkt niemand eraan. Lees alle succesfactoren van diversiteit in het artikel What 11 CEO’s Have Learned About Championing Diversity van Harvard Business Review. 

Praktische tips

Voor LinkedIn is diversiteit een speerpunt van het personeelsbeleid. Het bedrijf deed onderzoek naar hoe andere bedrijven met het thema omgaan en concludeerde daaruit dat maar liefst 78 procent initiatieven onderneemt op het gebied van diversiteit om de organisatiecultuur te verbeteren, 62 procent doet het om de prestaties te verbeteren en 49 procent om hun klanten beter te representeren. Ook destilleerde LinkedIn uit het onderzoek een aantal praktische tips om met diversiteit aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door in het leiderschapsteam het goede voorbeeld te geven.