Aandeelhouder, straf slechte cybersecurity

Aandeelhouders zouden een goed cybersecuritybeleid beter op waarde moeten schatten en slechte prestaties af moeten straffen. Daarvoor pleit Kevin Magee, Global Security Strategist bij Gigamon.

Ook de overheid zou via een belasting via een prikkel kunnen zorgen voor betere cybersecurity, schrijft hij op CFO.com.

Volgens Magee ontbreekt het op dit moment aan economische prikkels die zorgen voor goed beleid op het gebied van cyberveiligheid. Het wordt volgens hem tijd voor financiële benchmarks voor cybersecurity. Magee wijst erop dat als koersen van slecht presterende bedrijven zakken of als bestuurders hun targets niet halen, ze door aandeelhouders naar huis gestuurd worden. Executives van bedrijven die miljoenen verlies hebben geleden door nalatigheid op het gebied van cybersecurity, komen hier vaak gewoon mee weg. Ook daalt de beurskoers van een bedrijf getroffen door een gegevenslek maar weinig. Vaak is er sprake van snel herstel.

Probleem is dat de data van een bedrijf niet in waarde uitgedrukt op een balans staan. Magee noemt bijvoorbeeld de emaildatabase. In accountantstermen is deze niet veel waard, maar er ontstaan wel grote problemen voor bedrijven als de database niet meer toegankelijk is na een hack.

Prikkel door overheid

Magee ziet hiernaast een rol voor de overheid bij de zorg voor betere cybersecurity. Hij wijst erop dat de Amerikaanse overheid initiatieven heeft genomen om investeringen in bijvoorbeeld groene energie te stimuleren, omdat dit in landsbelang is. Volgens onderzoek staat er ook veel geld op het spel als het internet in de de toekomst onveilig is, toch blijft het stil op dit gebied. Volgens Magee wordt daarmee geen recht gedaan aan de consument, die ook belastingbetaler is en te maken krijgt met de negatieve gevolgen van cybersecurityschandalen.

Ook vraagt hij zich af waarom bedrijven niet meer gaan samenwerken. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die informatie over cyberbedreigingen delen, niet alleen hun eigen onderneming, maar ook andere bedrijven veiliger maken.

[Bron CFO.com]

Lees ook: “Bedrijven moeten meer samenwerken op gebied cybersecurity”

 

 

 

Gerelateerde artikelen