Aantal mkb-bedrijven gestegen tot meer dan 1,5 miljoen

Met name ZZP'ers en microbedrijven dragen bij aan groei.

Aan het begin van 2024 telde Nederland ruim 1,56 miljoen MKB-bedrijven. Dat is bijna 69 procent meer dan tien jaar geleden, toen er bijna 927.000 MKB-bedrijven waren. Dit blijkt uit recent verschenen cijfers van het CBS.

Er zijn relatief de meeste bedrijven bij gekomen in de uitgeverijen van software. De groei van het aantal MKB-bedrijven komt vooral door toename van het aantal ZZP’ers. 

Het grootste deel van het MKB bestaat uit ZZP’ers, ruim 1,25 miljoen. Dat aantal is bijna verdubbeld ten opzichte van 2014. Het aantal microbedrijven (twee tot tien werkzame personen) is in die periode met ruim dertien procent gegroeid naar iets meer dan 258.000 bedrijven. De kleinste groep van het MKB, het klein- en middenbedrijf (tien tot 250 werkzame personen), telde aan het begin van 2024 bijna 55.000 bedrijven, ruim vijftien procent meer dan tien jaar eerder.

Aantal energiebedrijven meer dan verdrievoudigd

Het aantal MKB-bedrijven in de bedrijfstak vervoer en opslag is in tien jaar tijd bijna verdubbeld naar ruim 66.000. Dit komt bijna volledig door de groei van het aantal ZZP’ers en microbedrijven in deze bedrijfstak. Zo is het aantal ZZP’ers in de bedrijfstakken taxivervoer en goederenwegvervoer (onder andere bezorgdiensten) meer dan verdrievoudigd.

Lees ook: Verborgen werkloosheid onder ZZP-ers: de kanarie in de kolenmijn? (cfo.nl)

In de bouwnijverheid is het aantal ZZP’ers meer dan verdubbeld naar ruim 231.000 in de afgelopen tien jaar. Binnen de nijverheid (geen bouw) en energie is het aantal energiebedrijven meer dan verdrievoudigd, naar bijna 3.000. 

Alleen in de horeca nam het aantal klein- en middenbedrijven sterker toe dan het aantal zzp’ers en microbedrijven, met name binnen de restaurants en andere eetgelegenheden. Ook binnen de informatie en communicatie nam het aantal klein- en middenbedrijven relatief toe, met name in de IT-dienstverlening. De groei van het klein- en middenbedrijf in de zakelijke dienstverlening komt onder andere door toename bij de architecten- en ingenieursbureaus en de arbeidsbemiddeling. (ANP)

Gerelateerde artikelen