Adempauze

“Ik ga jullie vragen een minuut lang je in- en uitademingen te tellen”, zegt Bram Bakker tegen de zaal vol financials. Misschien ging er hier en daar even een wenkbrauw omhoog, tijdens het Jaarcongres Finance Transformation, thema Maximize Happiness.

Het verhaal van psychiater en publicist Bakker is als volgt: normaal gesproken hoeft een mens maar een keer of zes per minuut adem te halen. Maar door onze drukke levens, is er vaak te weinig ruimte voor rust. Het gevolg is dat bij sommige mensen de ademhaling veel sneller gaat. Boven de tien ademhalingen per minuut maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan, dat allerlei nare bijwerkingen heeft. Een versnelde  ademhalingsfrequentie  kan zelfs een teken zijn van een naderende burn-out. 

Hoe zorg je dat je medewerkers gelukkig zijn? Hoe blijf je zelf happy in je werk? Tijdens het congres krijg ik het idee dat dit onderwerp aanslaat.  In de pauzes hoor ik mensen erover spreken. Uiteindelijk heeft natuurlijk iedereen in zijn leven met drukte of stress te maken. En daarmee ook met de vraag hoe hier mee om te gaan. 

Zelf ben ik me er bewust van dat ik in de loop der jaren zaken anders ben gaan aanpakken. Ik probeer meer te relativeren. En kreeg ik voorheen tijdens een dagje congres een email binnen, dan reageerde ik er direct op. Nu kijk ik kritisch of directe reactie echt nodig is. Is dat niet het geval, dan laat ik het en ga over tot de orde van de dag. En dat werkt. Leven met aandacht, was ook een tip die regelmatig voorbij kwam tijdens Finance Transformation. 

Oud-zwemmer en Olympisch kampioen Maarten van der Weijden gaf het advies om doelen te stellen. Dat maakt hem gelukkig, meer nog dan het succes van het behalen zelf. Het is bewonderenswaardig om te horen wat hij ervoor over gehad heeft om optimaal voorbereid op de Spelen te verschijnen. Topsporter of niet, misschien geldt deze les wel voor ons allemaal. Ik haal ook het meeste uit mezelf als ik doelen stel. Onder druk presteer ik het beste. In de commerciële functie waar ik in zit, is ook makkelijk te meten of de prestaties voldoen aan de verwachtingen. 

Genoeg op te steken dus. Maar leiden de lessen op zo’n congres direct tot veranderingen in je leven? Volgens mij gaat het leren eerder in kleine stapjes. Op sommige momenten denk ik weer even terug aan wat er verteld is en aan de zaken die ik opgepikt heb, die kunnen helpen in m’n ontwikkeling. Ook onbewust sla je zaken op die je gehoord hebt. Je weet dat een bepaalde aanpak wel of niet werkt en past je daarop aan. De reminder is om altijd open te staan om te leren. 

Terug naar Bram Bakker dan, de minuut is om. Een behoorlijke grote groep mensen zit boven die grens van tien inademingen. Voor mij geldt dit niet. Als de minuut eindigt, begin ik aan mijn zesde inademing. Ik zit er ontspannen bij. Dat is een mooie opsteker. 

Sander Vrolijk is Manager Business Development Nederland bij American Express

Lees ook: De lessen van de founder