AEX-CFO verdient minder dan zijn Duitse DAX-collega

2,15 miljoen euro verdient de CFO gemiddeld bij de grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland, tegen 2,94 miljoen euro in Duitsland.

De vijfentwintig bedrijven in de AEX zijn de voorhoede van het Nederlandse bedrijfsleven. Het zijn de meest zichtbare ondernemingen en ook de bedrijven waar de top het beste wordt betaald. Dat geldt ook voor de CFO.

Beloning CFO Nederland en Duitsland vergeleken

Om een beter beeld te krijgen, hebben we in navolging van het Duitse Manager Magazin de beloning van de CFO’s in de hoofdindex op een rij gezet. Dit maakt het mogelijk de beloning in Nederland te vergelijken met die bij de oosterburen.

Dan blijkt al vrij snel dat de best betaalde CFO in de AEX Aditya Mittal van ArcelorMittal is met vorig jaar een totale beloning van meer dan 13 miljoen dollar. Gezien de bijzondere eigenschappen van ArcelorMittal, het is een soort Indiaas familiebedrijf onder Luxemburgs recht, hebben we het staalconcern in verdere analyse buiten beschouwing gelaten. Ook Galapagos dat alleen cijfers voor de hele board rapporteert en vastgoedbedrijf WDP Unibail-Rodamco zijn eruit gelaten.

5 CFO’s in de AEX onder de miljoen

Bij de overige 22 bedrijven bedroeg de beloning van de CFO vorig jaar gemiddeld 2,15 miljoen euro. Er waren vijf ondernemingen waar de CFO onder de miljoen euro bleef. Daar stond tegenover dat bij enkele grote, in het bijzonder Brits-Nederlandse ondernemingen, miljoenen meer dan gemiddeld werd betaald voor de diensten van de CFO. Shell, Unilever en RELX zijn drie van de vier best betalende bedrijven.

Met die 2,15 miljoen euro verdient de Nederlandse AEX-CFO duidelijk minder dan de CFO van een gemiddeld bedrijf met een notering in de DAX. Het gemiddelde CFO-salaris bij de dertig bedrijven met een notering in de Duitse hoofdgraadmeter is 2,94 miljoen euro per jaar.

Minder inkomensongelijkheid CEO en CFO in Nederland

Manager Magazin keek ook naar het verschil in beloning tussen CFO en CEO. Daaruit bleek dat CFO’s bij DAX-bedrijven gemiddeld 55 procent verdienen van wat de CEO verdient. De Nederlandse CFO wordt relatief wat beter bedeeld. In de AEX is de gemiddelde CFO-beloning 66 procent van de CEO-beloning.

De beloning tussen de Duitse en Nederlandse CFO ontloopt elkaar dus niet heel veel. Wel verdient de CFO ten opzichte van de CEO in Nederland relatief beter. Een iets lager inkomen dus, maar minder inkomensongelijkheid.
 

Gerelateerde artikelen