Beursbedrijven: minder macht aandeelhouders bij vijandig overnamebod

Grote Nederlandse beursbedrijven hebben bij minister Kamp een plan ingediend om de macht van aandeelhouders fors in te perken bij een ongewenst overnamebod. Op deze manier willen ze meer bedenktijd creëren en partijen met overnameplannen afschrikken.

Oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, voormalig Ahold-bestuurder en advocaat Peter Wakkie en Jan Hommen, voormalig bestuurder van ING en KPMG hebben namens de 25 beursbedrijven uit de AEX-index het plan bij de demissionair minister van Economische zaken  ingediend, zo meldt het Financieele Dagblad. De drie-eenheid krijgt steun van de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO). 

Afschrikken

In het voorstel krijgen bestuurders en commissarissen een time-out na een ongevraagde bieding. Aandeelhouders dienen beide bestuursorganen een jaar lang met rust te laten, als het bod in de ogen van het bestuur vijandig is. Ook zou dit vooruitzicht ongenode bieders moeten afschrikken om ongevraagd Nederlanders beursgenoteerde bedrijven te kopen. 

Demissionair minister Henk Kamp, die het hoge bezoek van de afgevaardigden van de BV Nederland ontving, zou niet onwelwillend tegen het voorstel staan. Eerder sprak demissionair minister Henk Kamp al zich uit voor een onafhankelijk AkzoNobel. De Nederlandse multinational wees maandag het derde bod van aanjager PPG af. De verwachting is dat de Amerikanen terugkomen, dit keer met vijandige bedoelingen.  

Rondvraag

Eerder gaf Hommen een pleidooi voor langere bedenktijd bij een vijandige overnamebieding.  De voormalige ING-bestuurder kreeg bijval van onder andere oud-Akzo CEO Hans Wijers en Heijmans-commissaris Sjoerd Vollebregt. De time-out van een jaar zou wettelijk verankerd moeten worden.
Is zo’n maatregel wenselijk? CFO.nl deed eerder al rondvraag, lees het artikel hiet terug.

 

Gerelateerde artikelen