Afzwakkende euroforie

Onrust over een handelsoorlog houdt ook centrale bankiers bezig en draagt bij aan de optelsom van factoren die de ECB voorzichtig houdt om het ruime beleid snel aan te passen.

Deze week was ondergetekende in Sintra, waar centrale bankiers eens per jaar bij elkaar komen om de monetaire wereld te bespreken. Dat gebeurt echter in juni en buiten deze jaarlijkse meeting om blijkt dit vooral een regenachtige trekpleister voor Franse vrouwen van middelbare leeftijd te zijn. Waar Draghi vorig jaar in Sintra per ongeluk markten de indruk gaf snel het monetaire beleid te willen normaliseren, lijkt normalisatie nu juist ver weg. De inflatie is sindsdien niet gestegen, de groei lijkt wat af te vlakken en geopolitieke onrust begint steeds meer toe te nemen. Als het monetaire circus over twee maanden weer in Sintra neerstrijkt, zullen de haviken dun gezaaid zijn.

De notulen van de vorige ECB vergadering werden gisteren publiek gemaakt en gaven aan dat de ECB bestuurders moeite hebben met het duiden van de aanhoudend lage inflatie. Vooral de ruimte op de arbeidsmarkt is sinds de diepe crisis moeilijk in te schatten volgens de ECB, hetgeen betekent dat de loongroei wel eens langzamer dan vroeger aan zou kunnen gaan trekken. Verder maakt de ECB zich vooral zorgen over de mogelijke effecten van een handelsoorlog en de sterkere euro. Toch lijkt het vertrouwen in sterke groei voor 2018 breed gedragen te zijn. De vraag is of dat vertrouwen in sterke groei ook bij volgende ECB vergaderingen in stand blijft.

De “euroforie” lijkt er toch wat af aan het gaan. Gisteren bleek dat de industriële productie in februari met 0,8% is gedaald, terwijl een herstel verwacht was na een daling in januari. Dit betekent dat de industrie, toch de motor van de groei in de afgelopen kwartalen, in het eerste kwartaal van 2018 waarschijnlijk de groei gedrukt heeft. Ook de handel presteerde in februari minder dan verwacht, zo bleek uit Duitse cijfers. Zowel de export (-3,2% maand-op-maand) als de import (-1,3%) daalde in februari. Sindsdien is de internationale handel er niet gemakkelijker op geworden, al blijven significante maatregelen voor Europa vooralsnog uit. Draghi gaf deze week wel aan dat vertrouwenseffecten van de handelsonrust de economie negatief kunnen beïnvloeden, wat de inflatie zou kunnen doen afzwakken.

Niet alleen binnen de ECB neemt de zorg toe; ook op markten blijven geopolitieke en handelsontwikkelingen centraal staan. Beurzen leefden begin deze week op toen van zowel Chinese als Amerikaanse kant tot de-escalatie van het handelsconflict gepleit werd, maar onrust omtrent de oorlog in Syrië bracht onzekerheid terug. De Federal Reserve was bij de laatste meeting echter optimistisch en is eensgezind over de sterke groeivooruitzichten en aansterkende inflatie. Wel begint de zorg omtrent de houdbaarheid van de Amerikaanse overheidsfinanciën en een handelsoorlog met China als staartrisico te spelen. Een handelsoorlog zou de prijzen immers verhogen maar de economische groei kunnen doen dalen. Aangezien de Amerikaanse inflatie aan het oplopen is, verwachten wij toch nog drie rentestappen voor de rest van het jaar.

Bert Colijn

ING Economisch Bureau

Gerelateerde artikelen