AkzoNobel wijst ook derde bod PPG af

PPG heeft opnieuw bakzeil gehaald bij AkzoNobel. Het bedrijf heeft ook het derde overnamevoorstel van het Amerikaanse verfconcern afgewezen.

Dat maakte het Nederlandse verf- en chemieconcern maandag bekend.

AkzoNobel gaat daarmee in tegen druk van enkele aandeelhouders, waaronder Elliott Advisors en Causeway Capital Management, die wilden dat de twee in ieder geval om tafel zouden gaan. PPG had bij zijn laatste voorstel omgerekend zo'n 27 miljard euro over voor AkzoNobel.

Lees ook: Hoe lastig is het om langetermijnbelangen te beschermen?

Eerder zeiden de Amerikanen al, bij een afwijzing, een vijandelijke overname niet uit te sluiten. Daarbij stapt de jager direct naar de aandeelhouders zonder een akkoord met het bestuur van de over te nemen onderneming. PPG Industries was niet direct bereikbaar voor een reactie.

AkzoNobel houdt vertrouwen in de eigen strategie, zo benadrukte het in een verklaring. Daarbij wordt het bedrijf gesplitst en worden de uitkeringen aan aandeelhouders opgevoerd.

De beslissing om het voorstel van PPG af te wijzen volgt na een diepte-analyse, waarbij de bestuurders en commissarissen van Akzo spraken met financiële en juridische adviseurs. Maar er is ook gesproken met onder meer topman Michael McGarry van PPG. Dat gesprek verliep “hartelijk en respectvol'', aldus Akzo-topman Ton Büchner.

Uiteindelijk kwam Akzo tot de conclusie dat er verschillende risico's aan de bieding zitten. Ook is het bod een onderwaardering van het bedrijf. Büchner wilde in een toelichting niet speculeren op eventuele vervolgstappen van PPG.

(ANP)

Gerelateerde artikelen