Het intelligent inzetten van financiële data bij Van Oord
Digitalisering van de finance functie is een must, dat lijdt nauwelijks nog twijfel. Maar hoe vind je nou toch het juiste evenwicht tussen mens en techniek? Een gesprek met Albert-Jan Kroezen, Director Finance & Control bij internationale waterbouwer Van Oord.
Dat de finance functie moet worden getransformeerd is kristalhelder, grote uitdaging is daarbij het juiste evenwicht zoeken én vinden tussen die digitalisering en het human aspect. Daarover gaat het tijdens ons webinar van woensdag 25 november.
Eén van de sprekers is Albert-Jan Kroezen van mondiale maritieme speler Van Oord. Hij vertelt hoe Van Oord met die transformatie bezig is.
Benieuwd naar het complete verhaal van de transformatie zoektocht bij Van Oord? Schrijf je dan in voor het webinar van 25 november
Hieronder alvast een voorproefje!
“Digitalisering van finance gaat heel snel en heeft behoorlijke consequenties”, zegt de Director Finance & Control. “Werkprocessen worden anders en uiteindelijk verdwijnt een groot deel van wat mensen nu in de finance functie doen. Denk niet alleen aan transactieprocessen, zoals bijvoorbeeld inzake inkoopfacturen. Ook processen en activiteiten van ‘hoger’ niveau zullen vergaand gedigitaliseerd worden. Zoals het laten opstellen van prognoses en financiële scenario’s. Dit heeft uiteraard gevolgen voor een finance afdeling, maar grijpt ook in in andere onderdelen van de bedrijfsvoering.”
Begrijpen van data
Ook bij Van Oord wordt gewerkt aan die digitale transformatie. Bij het wereldwijd opererende maritieme bedrijf gebeurt dat op gedoseerde wijze, zo legt Albert-Jan Kroezen uit. “Als familiebedrijf hechten wij veel belang aan onze werknemers, dat speelt bij ingrijpende veranderingen een belangrijke rol. Van Oord is al enige tijd bezig met de finance transformatie en er zijn nog vele stappen te zetten. Een voorbeeld waar de digitalisering een grote rol speelde, en blijft spelen, was de implementatie van OneStream, het platform voor corporate performance management. De eerste fase is gereed, de basis setup staat en werkt naar grote tevredenheid. In de vervolgfases wordt OneStream steeds verder uitgebreid, tot een full scope CPM-setup.”
Gedoseerde stappen bij Van Oord, maar met een duidelijk doel. Het beter, slimmer en intelligenter inzetten van financiële data. Dat impliceert dat de traditionele finance functie verandert. “De traditionele financial wordt straks de vrouw of man die bekwaam is in data management. Die voor duidelijke uitleg van datagebruik voor ‘gewone mensen en collega’s’ zorgt, niet nerdy dus. Het gaat om het snappen van data, door de bomen het bos wél zien. Database analyse maakt het bijvoorbeeld mogelijk de inzet van onze ongeveer honderd schepen te bepalen. Waar, wanneer, waarom en op de meeste intelligente manier?”
‘Ik been het bij!’
Of de Director Finance & Control bij Van Oord dat zelf met zijn 57 jaar nog een beetje kan bijbenen? “Haha, ik ben een early adopter, nieuwsgierig, jong van geest. Ik denk dat digitalisering erg ver zal gaan en wil daar graag een rol in spelen. Ik heb gevoel en aanleg voor de combinatie factor mens-digitalisering en denk dat daar een grote uitdaging ligt. Niet alleen binnen van Oord trouwens.”
Bij dat alles realiseert Albert-Jan Kroezen (“Ik ben geel, vrijwel niet blauw, een a-typisch finance mens”) zich dat de transformatie die finance ondergaat, in de toekomst om andere competenties van medewerkers vraagt.
“Dat betekent dat je soms afscheid van mensen zult moeten nemen”, zegt hij. “Nee, dat is niet leuk. Ja, dat zijn paradoxen die opduiken. En dus nemen we, als dat nodig blijkt, op een nette manier afscheid. Maar vergeet niet dat ‘te lief en te aardig’ ook lastig kan zijn! Naast het invoeren van nieuwe digitale technologieën en systemen moeten we dus vaart maken en de competenties van de finance medewerkers aanpassen. Sommige bedrijven hebben bij die noodzaak tot digitaal transformeren hun verantwoordelijkheid onvoldoende genomen, denk ik.”
Toekomst medewerkers verandert
Bij het zoeken naar dat juiste evenwicht tussen mens en technologie is het belangrijk open te zijn, is de overtuiging van Kroezen. Dat, om een algemeen voorbeeld te geven, van de zeven mensen op een administratieve afdeling er op termijn nog maar twee nodig zijn, moet duidelijk worden gecommuniceerd. En die twee zullen meer een adviesrol hebben dan een administratieve. Waarbij een scenario is dat één van hen al in de organisatie werkte en de ander een nieuwe – digitaal opgegroeide – werknemer kan zijn. De toekomst van medewerkers verandert, zowel binnen als buiten de onderneming. En wie niet mee verandert, belandt op een zijspoor. Albert-Jan Kroezen: “De digitale transitie vraagt dus om zowel focus te hebben op de aspecten van technologie en financiële processen, als op de mens- en competentie kant.”
Blijft de vraag: hoe ver gaat het uiteindelijk, de digitalisering? Drie jaar purpose en een transitie vooruit plannen, kan dat?
“Het wordt bijna filosofisch, maar computers kunnen nadenken, soms zelfs beter dan mensen”, stelt Albert-Jan Kroezen. “Want ze kunnen gigantische hoeveelheden data en informatie aan, zijn niet emotioneel, zijn a-politiek. Dus kunnen ze de mens op veel onderdelen vervangen. Tegelijkertijd is en blijft de menselijke factor wel degelijk van groot belang. Denk aan kennis van de markt en van het bedrijf, de ervaring, de relationele aspecten intern en extern… Er staat zo ongelooflijk veel te gebeuren; wat we nu aan digitalisering zien, is nog maar het topje van de ijsberg. Voor familiebedrijf Van Oord is het zoeken naar die juiste symfonie tussen mens en technologie een kwestie van tijd, geld én het maken van keuzes.”
Webinar: Digital versus Human: paradox of symfonie?
Het verhaal van Van Oord
Schrijf je nu in!