Alex van Groningen organiseert grootste finance event ooit in Afrika

Met ruim 4.500 bezoekers en meer dan 90 exposanten was het tweedaagse Finance Indaba in het Sandton Convention Centre in Johannesburg verreweg het grootste event voor finance professionals ooit in Afrika.

Finance Indaba is de grootste jaarlijks terugkerende expositie en conferentie voor Afrikaanse finance professionals. Het brengt CFO’s, peers, technologieleveranciers, bankiers, accountants en experts bij elkaar met als doel te profiteren van een overvloed aan kennis, netwerk, tools en inspiratie. Bekijk hier tientallen video's van de Indaba. 

Belangrijke sprekers waren nestors als professor Mervyn King, Aarti Takoordeen (CFO JSE Limited), Brett Tromp (CFO Discovery Health), Bikash Prasad (SCFO Africa & Middle East Olam International) en vele andere top CFOs.


Aarti Takoordeen begeleidt een sessie met de legendarische Mervin King.

Het event werd op 13 oktober spectaculair geopend door de succesvolle durfkapitalist en gelouterd zakenman Vusi Thembekwayo met een gepassioneerd verhaal over disruptie en hoe de Afrikaanse financials zich hierop moeten voorbereiden. “Waarom ging Nokia van good naar great naar gone? Omdat ze gericht waren op marktgroei en aandeelhouders, en niet op de toekomst”, aldus Thembekwayo. 


Vusi Thembekwayo: "Did you know that your working days are 8 to 5 because it was light during those times in winter in Britain. HR is the first division that should be transforming!"

In de tientallen inspiratiesessies die volgden stonden zowel de meer technische finance onderwerpen centraal, zoals zero-based budgeting en crowdfunding in de praktijk, alsook de meer menselijke kant van het vak in kennissessies, zoals ‘boardroom skills as important as the numbers’. Ook werd er een unieke CFO Case Study Competitie georganiseerd waarin uiteindelijk Zambia er met de award vandoor ging. Verschillende Nederlandse goeroes maakte ook hun opwachting, waaronder Martijn Aslander met zijn visie op de houding die je nodig hebt in de wereld van overvloed die snel werkelijkheid wordt, en productiviteitsgoeroe Marcel van den Berg

Een ander hoogtepunt was de uitreiking van de African FinTech Awards 2016. FNB werd benoemd tot meest innovatieve bank, maar vele andere partijen, die actief zijn in onder meer blockchain, InsurTech en payments, werden in de schijnwerpers gezet. Ook in Afrika zijn honderden FinTech-bedrijven bezig het financiële landschap in rap tempo te transformeren. 

De tweede editie van Finance Indaba zal plaatsvinden op 12 en 13 oktober 2017. Marktpartijen en dienstverleners die bij dit unieke evenement aanwezig willen zijn, kunnen zich hier alvast aanmelden als exposant.