“Amsterdamse beursfondsen investeren minder dan buitenland”

De grootste beursfondsen op het Damrak investeren veel minder dan hun Europese en Amerikaanse collega’s. Ze steken minder geld in nieuwe fabrieken, gebouwen en software en doen ook minder overnames.

Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad naar deze uitgaven, die gelden als een indicator voor toekomstige groei.

Lees ook: Is het Nederlandse bedrijfsleven risicomijdend?

De vijftig grootste beursfondsen in Amsterdam, in de AEX en MidKap, investeerden vorig jaar 64 procent van het bedrag dat ze afschreven. Bij Amerikaanse beursfondsen lag dat op 87 procent en bij Europese op 93 procent. Inclusief overnames zijn de verschillen zelfs nog groter: de Amsterdamse beursfondsen komen dan tot investeringen van 73 procent van de afschrijvingen tegen 158 procent voor Amerikaanse beursfondsen en 137 procent voor Europese.

In het onderzoek zijn de jaarrekeningen van de vijftig bedrijven in de AEX en Midkap vergeleken met die van de vijfhonderd grootste beursfondsen uit Amerika (de S&P 500) en de zeshonderd grootste Europese fondsen (de Stoxx Europe 600).

De terughoudendheid lijkt structureel te zijn. In 2008 deden de bedrijven nog meer investeringen dan dat er werd afgeschreven op bezittingen. De investeringen stortten in door de crisis. Inmiddels is er al weer wat meer groei, maar het verschil met het buitenland blijft groot.

(AFN)

Lees ook: "Vaak spelen we om niet te verliezen"

Gerelateerde artikelen