Angst is een slechte raadgever

Vorig jaar sprak Michael Pilarczyk al eens op CFO Day. Destijds adviseerde hij CFO’s niet zo krampachtig vast te houden aan traditionele organisatiestructuren. Want bedrijven enkel gericht op commercie zullen binnen 10 jaar verdwijnen. Hij herinnert diegenen eraan dat er nog 9 jaren zijn om tot inkeer te komen.

Alternatief levensbeeld
Afgelopen donderdag stond rasondernemer Pilarczyk opnieuw op het podium, dit keer op het Jaarcongres Finance Transformation. Hij opent met een quote van Gandalf, de wijsgeer uit Lord of the Rings, gericht aan zijn leerling Frodo: “Het enige wat je moet doen is beslissen hoe om te gaan met de tijd die jou gegeven is.” Ofwel: Zit niet uw leven uit en overweeg eens een ander pad in te slaan.

Pilarczyk heeft daarmee het startschot gegeven voor een presentatie, waarin de in zijn ogen teveel op winstgevendheid beluste CFO’s een alternatief levensbeeld voorgelegd krijgen. Ter illustratie vertelt de mede-oprichter van Radio538 over een recent bezoek aan een CEO van een grote corporate. Die vertelde hem dat alles weer gaat worden zoals het vroeger was. Pilarczyk ziet de bui al hangen. Transformatie, daar heeft deze traditionele bestuurder weinig kaas van gegeten.

Drang naar vragen
Om de volgende transformatie waves te overleven, draait het volgens Pilarczyk om een onontbeerlijk aspect: de drang naar vragen. “Zoeken naar antwoorden is je reinste tijdverspilling. Je hebt geen antwoorden nodig als je goede vragen stelt. Dat is de kunst van het leven”, aldus de 47-jarige oud-diskjockey.

Waarom ben ik hier? Zou een van de eerste basale vragen kunnen zijn. Pilarczyk stelt namelijk dat de ratio nog wel eens de overhand neemt, of zoals hij het omschrijft: “Grote corporates laten zich leiden door spreadsheets, en varen grotendeels op cijfers. Mensen worden vaak achtergesteld en raken naar de achtergrond.”

Pilarczyk vervolgt: “Bedrijven worden gerund door mensen die gedreven worden door emoties. Als je emoties bij mensen weghaalt, dan blijft er niks meer over. Tegelijkertijd zijn we clowns met gedachten, en als je die gedachten leert plaatsen, dan kun je organisatiesystemen volledig controleren.”  

Van media-ondernemer, beursbelegger tot inspirational speaker
Pilarczyks verhaal doet haast spiritueel aan, terwijl hij het thema ondernemerschap niet uit het oog verliest. Waar hij niet dieper ingaat op het boeddhisme – het geloof dat hem inspireert – vertelt hij iets over zijn eigen gelukkige en minder gelukkige verhalen. Na de oprichting van radiostation 538 – zijn jongensdroom – begaf hij zich als belegger op de beurs. Snel rijk worden stelde hij als doel en dat lukte aardig. Maar de beurs werd gekenmerkt door hebzucht en al gauw verliet hij – berooid – het financiële toneel.

Sindsdien verdient de media-ondernemer – in 2007 verkocht hij Media Groep aan Telegraaf – zijn geld met het schrijven van boeken, waaronder Master your Mindset, en het geven van trainingen en presentaties over hoe bedrijven en mensen het beste uit zichzelf kunnen halen. “We denken in beperkingen”, stelt Pilarczyk. ”Het is tijd voor een re-boot, een sofware-update voor jezelf.”

Door angst gestoelde samenleving
Want, zo beweert de oud-televisiepresentator van RTL Autowereld, we moeten nieuwe overtuigingen creëren door ingesleten negatieve patronen achter ons te laten.

Hij noemt het voorbeeld van een corpulente advocaat. Zijn energieniveau, mindset en zakelijke resultaten brachten hem in een neerwaartse spiraal, maar toen kwam die ommezwaai. Hij viel 35 kilo af en behaalde hernieuwd zakelijk succes en vond weer zijn geluk.

Een ander persoonlijk verhaal komt voorbij. Een CEO vertelt Pilarczyk dat hij niet tevreden is. Weliswaar verdient de bestuursvoorzitter van 47 jaar een vorstelijk salaris, maar het werk en bedrijf kunnen hem niet bekoren. Wederom wordt hier de vraag gesteld: “Zit je wel op de goede plek?” Een week later stapte de persoon in kwestie op.

“We leven in een door angst gestoelde samenleving”, beweert Pilarczyk. “We laten ons teveel leiden door vooroordelen. Zoals gezegd zijn we allemaal voorgeprogrammeerd en in een bepaalde richting geduwd. Daarom is het belangrijk om baas over je eigen brein te worden: Master your Mindset, en ga met levensvatbare vragen aan de slag.” De in Gdynia (Polen) geboren Nederlander voegt toe: “En houd vol want de aanhouder wint altijd.”

TL-licht en slootwater als koffie
Wat is de vervolgstap? Het verschil tussen succes en mislukking zit hem volgens Pilarczyk voor een groot deel in communiceren. “Mensen die succesvol zijn, zijn dat omdat ze goed communiceren. Als werkgever moet je liefde aan aandacht schenken aan je werknemers”. Werknemers mogen nimmer de indruk krijgen dat de hoge bazen alle omzet zelf opstrijken, zo spreekt Pilarczyk uit eigen ervaring. “Investeer in je werknemers en laat het tl-licht en slootwater als koffie achterwege.”

Interessant voor u als Executive Financial:  

1. Save the Date in 2017
In 2017 vindt het Jaarcongres Finance Transformation plaats op 9 november en CFO Day op 1 juni. Noteer deze data alvast in uw agenda. Wij hopen u volgend jaar te verwelkomen. Wilt u als partner betrokken zijn bij het congres? Neem dan contact op met Tim Bosman via 020 639 0008 of tbosman@alexvangroningen.nl.

2. Wilt u netwerken op topniveau?
Wilt u volgend jaar aanwezig zijn bij Jaarcongres Finance Transformation en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor CFO's en FD's? Word dan nu lid van de CFO Association, dé exclusieve community van CFO's en FD's in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve netwerkevenementen en de congressen Finance Transformation en CFO Day. Topevenementen vol inspiratie, interactie, knowhow, hoog niveau aan hospitality en netwerken met collega CFO's en FD's. Tevens ontvangt u jaarlijks 4 keer CFO Magazine. Meld u hier aan.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Denk als een Startup: Finance als Innovation enabler.
– Volg dé leiderschapstraining voor Financials: Effectief Leiderschap in 4 dagen.
– Voorkom financiële missers en creëer waarde. Volg de driedaagse training Financiële Analyse.
– Groei in uw rol als strategisch partner. Volg de vijfdaagse Masterclass Strategisch Financieel Management.
– Integreer risicomanagement in uw organisatie. Volg de vijfdaagse Opleiding Risicomanagement.