Baker Tilly International: ‘volatiele bedrijfsomgeving blijft’

Baker Tilly International verwacht komend jaar een bescheiden omzetgroei in de meeste regio's voor grote professionele dienstverleners, geleid door Noord-Amerika en de regio Azië-Pacific, terwijl Europa blijft achterlopen vanwege macro-politieke en economische redenen. Dat zegt Francesca Lagerberg, CEO van Baker Tilly International in een artikel op een website voor accountants.

Volgens de internationale topvrouw van Baker Tilly, zullen de woorden pandemie en Covid in 2024 minder prominent  gebruikt en aanwezig zijn maar toch gaat zij er vanuit dat de 'volatiele bedrijfsomgeving blijft'. Dat zegt Fransesca Lagerberg in een artikel ('2024 expect further volatility ahead) op een website voor Britse accountants. 

Consolidatie in de sector

De discussie over multidisciplinair versus alleen audit zal wellicht minder nadruk krijgen dan dit lopende jaar jaar, maar er zullen veel doorlopende gesprekken zijn over risicobeheer en het waarborgen van audits. Verwacht wordt dat er volgend jaar meer consolidatie zal plaatsvinden, met allianties en fusies binnen de sector die de trend in 2023 versterken.

Private equity en accountantovernames

Private equity blijft volgens Lagerberg zeer actief geïnteresseerd in accountantskantoren, zij het minder in advocatenkantoren en adviesbureaus. En voor het eerst doet de regio Azië-Pacific ook mee. Zowel de toename van consolidatie als externe investeerders weerspiegelen het feit dat professionele dienstverlening voor het eerst kapitaalintensief is geworden in plaats van kapitaallicht. We hebben allemaal geld nodig om technologie te betalen; investeren in AI is bijvoorbeeld niet goedkoop.

Wereldwijde regulering

Regulering over de hele wereld zal in 2024 blijven toenemen, deels gedreven door de noodzaak om te reageren op auditmislukkingen, maar ook om het vertrouwen in de sector te waarborgen. We kunnen zelfs eindelijk audit hervormingen zien in het Verenigd Koninkrijk met een nieuwe regering. Op 1 januari worden er ook aanzienlijke rapportagehervormingen geïntroduceerd in de EU met de CSRD. Als ons eigen onderzoek iets te zeggen heeft, zijn bedrijven eenvoudigweg niet voorbereid op de veranderingen die eraan komen.

Kunstmatige intelligentie

De beroepsgroep zal ongetwijfeld nieuwe manieren verkennen om samen te werken met AI, een andere belangrijke trend in 2023. We verwachten een steeds geavanceerdere automatisering te zien. Ik ben persoonlijk erg enthousiast over het potentieel, maar we zouden graag zien dat autoriteiten, vooral die in het VK, meer aandacht besteden aan het reguleren van het gebruik van AI bij audits. Op dit moment is het een vrij spel. In vergelijking hiermee boekt de EU enige vooruitgang op dit gebied. Lagerberg: "We zouden ook graag zien dat enkele lessen die voortkomen uit de enorme investeringen van de Big Four in AI, worden gebruikt ten behoeve van het beroep als geheel."

Thuiswerk of kantoorwerk?

Verder verwacht zij voortdurende discussies over flexibel werken en de terugkeer naar kantoor, inclusief gesprekken over de noodzaak van uitgebreid en duur onroerend goed in het centrum van grote steden: "Dat gezegd hebbende, is de accountancysector zeker comfortabeler dan andere professionele en financiële diensten als het gaat om hybride werken. En verwacht meer te horen, niet in de laatste plaats van mij, over initiatieven om jonge mensen aan te moedigen de wereld van accountancy binnen te treden", aldus de topvrouw.

Oorlog om talent

Voor 2024 voorziet Lagerberg een verdere toename van de 'de lacunes in vaardigheden waar de weinigen het hoogste tarief kunnen bedingen'; zij spreekt dan ook van 'een echte strijd om talent' – met bijvoorbeeld expertise op het gebied van ESG of AI – maar we verwachten ook verdere gevolgen van optimistische werving na de pandemie in advies. Dit laatste is meer een probleem voor de Big Four dan voor de uitdagers. De onzekere economie zal leiden tot een verdere afname van het verloop bij de grotere bedrijven en mogelijk meer (gerichte) ontslagen als gevolg daarvan.

Cyberdreigingen en verkiezingen

Aan de negatieve kant zullen helaas cyberdreigingen blijven domineren in de krantenkoppen in 2024, zoals ze deden in 2023, en we zullen allemaal waakzaam moeten blijven. En tot slot zullen er in 2024 meer dan 70 verkiezingen zijn in landen die samen ongeveer 4,2 miljard mensen herbergen – meer dan de helft van de wereldbevolking. Dit biedt zowel grote potentie voor onzekerheid als grote mogelijkheden voor verandering, en professionele dienstverleners gedijen echt bij verandering.