Bedrijf trapt in miljoenenzwendel na deepfakevideo CFO

De mensen in de videovergadering zagen eruit als medewerkers.

Een internationaal opererend bedrijf is voor omgerekend zo'n 23,6 miljoen euro opgelicht. Dat gebeurde nadat een medewerker van een vestiging in Hongkong voor de gek werd gehouden met een deepfakevideo. 

Dit schrijft de krant South China Morning Post. Daarin gaf iemand die zich voordeed als de financieel topman de opdracht om geld over te maken. Volgens de Hongkongse krant heeft de politie niet bekendgemaakt om welk bedrijf het gaat.

Een medewerker van het bedrijf ontving medio januari een mailtje waarin de financieel directeur opdracht gaf om in het geheim een transactie te doen. Volgens de politie had deze werknemer twijfels, maar die werden weggenomen nadat hij was uitgenodigd voor een videovergadering. Daar trof hij onder meer de financieel directeur en andere medewerkers, die er volgens de werknemer uit zagen en klonken als de mensen die hij kende.

Lees ook: Fraudepogingen bij 83% van de financieel directeuren

Daarop heeft de medewerker vijftien keer geld overgeschreven naar vijf verschillende bankrekeningen voor een totaalbedrag van 200 miljoen Hongkong-dollar. Pas nadat de werknemer contact had opgenomen met het hoofdkantoor van het bedrijf, kwam hij erachter dat hij was opgelicht.

De South China Morning Post meldt verder dat de politie nog onderzoek doet en dat er nog geen verdachten zijn aangehouden.

 

 

Gerelateerde artikelen