Bedrijven nog niet klaar voor ESG-rapportages
Twee derde van de vermogensbeheerders in Europa (64%) maakt zich grote zorgen over het ontbreken bij ondernemingen van bedrijfsgegevens over duurzaamheid. Als er al ESG-data (environmental, social, governance) zijn, dan zijn bedrijven daar onvoldoende transparant over, vindt negentig procent van de fondsbeheerders.
Dit blijkt uit onderzoek van Dilligent, SaaS-provider voor governance, risico en compliance. De onrust onder vermogensbeheerders komt het grote aantal nieuwe wetten dat door de Europese Unie is ingevoerd, waaronder de recente Sustainable Financial Disclosure Regulation (SFDR). Die heeft tot doel het duurzaamheidsprofiel van fondsen beter vergelijkbaar en begrijpelijk te maken. Vermogensbeheerders zijn echter ongerust dat een aantal beursgenoteerde bedrijven nog niet klaar is voor de nieuwe regelgeving.
Task Force ‘Climate-Related Financial Disclosures’ (TCFD)
Naar aanleiding van de Taxonomieverordening van 2020 zal op 6 april 2022 een Task Force ‘Climate-Related Financial Disclosures’ (TCFD) van start gaan. Die heeft als doel de rapportage over financiële risico's in verband met het klimaat te verbeteren. Daar bovenop moeten Nederlandse bedrijven met meer dan 100 werknemers met ingang van 2023 de CO2-uitstoot van hun personeel monitoren en rapporteren.
“Aandeelhouders, regelgevers en investeerders houden ESG nauwlettend in de gaten, meer dan ooit tevoren” aldus Hajo Jansen, Regional Vice President West-Europa van Diligent
“Ondanks deze verhoogde aandacht blijven bedrijven handmatig rapporteren, wat hiaten en fouten in de gegevens kan veroorzaken. Bedrijven hebben soms moeite om gelijke tred te houden met de veranderende wetgeving, met alle risico’s op hoge boetes voor niet-naleving van dien.”
“Bedrijven moeten, door middel van digitale transformatie, investeerders laten zien hoe ze prioriteit geven aan ESG als onderdeel van hun langetermijnplannen voor waardecreatie. Het is belangrijk dat het senior management benchmarks en essentiële informatie gebruikt om effectieve besluitvorming mogelijk te maken.”
(ANP)