Bedrijven slachtoffer afpersing met gijzelsoftware

Éen op de tien betaald losgeld voor toegang gegevens.

In 2021 werden maar liefst 6000 bedrijven het slachtoffer van afpersing met gijzelsoftware, zo blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is het enige jaar waarover het statistiekbureau cijfers heeft over dit onderwerp, waardoor het lastig is om te bepalen of aanvallen met gijzelsoftware tegenwoordig vaker voorkomen.

Opvallend is dat ongeveer twee derde van de slachtoffers zzp'ers waren. CBS-onderzoeker Luuk Hovius legt uit dat dit mogelijk te wijten is aan het feit dat kleine bedrijven vaak minder middelen hebben om zich te beschermen tegen gijzelprogramma's. Grote bedrijven daarentegen hebben vaak een goed uitgeruste ICT-afdeling en beschikken over software om zich te wapenen tegen dergelijke aanvallen.

Losgeld

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een op de tien bedrijven losgeld heeft betaald om weer toegang te krijgen tot hun gegevens. Maar liefst meer dan de helft van deze betalingen was hoger dan de helft van de jaaropbrengsten van het bedrijf. Dit komt voornamelijk doordat vooral kleine ondernemingen het slachtoffer waren van deze aanvallen. Helaas kregen de meeste ondernemers hun gegevens na betaling niet terug.

Afpersing met gijzelsoftware kan ook andere financiële gevolgen hebben voor bedrijven. Als een website bijvoorbeeld offline is door de aanval, kan een bedrijf omzet mislopen, vooral als het om een webshop gaat. Dit kan financiële problemen veroorzaken, maar het is niet bekend hoe vaak dit precies voorkomt.

Als advies aan kleine bedrijven benadrukt Luuk Hovius het belang van het maken van een back-up van bedrijfsgegevens om de schade door een aanval te beperken. Het is van cruciaal belang om te beseffen dat elke onderneming het slachtoffer kan worden van een gijzelaanval. Het nemen van preventieve maatregelen kan daarom veel problemen voorkomen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen