Belastinggeschillen bedreigen winstgroei

Het grote aantal belastinggeschillen tussen multinationals en belastingdiensten in verschillende landen vormt een aanzienlijke bedreiging voor de winstgroei van veel Fortune 500-bedrijven.

Dit blijkt uit ‘The Shape of Water’, een nieuw rapport van het wereldwijde advocatenkantoor Baker McKenzie, over de opkomst en oorzaken van belastinggeschillen.

Baker McKenzie ondervroeg 150 Fortune 500-respondenten. Zij zeggen dat ze voor 22,6 miljard dollar aan belastinggerelateerde geschillen hebben. Als alle Fortune 500-bedrijven belastinggeschillen van vergelijkbare proporties hebben, komt dat neer op een bedrag van 75,3 miljard dollar. Dit zou overeenkomen met 7,5 procent van de winst van de Fortune 500-bedrijven in heel 2017. In dat jaar bedroeg de gemiddelde winstgroei 12,4 procent.

Volgens zestig procent van de respondenten is het aantal belastinggeschillen in de afgelopen vijf jaar toegenomen. 63 procent denkt dat het bedrag dat verloren gaat aan de geschillen ook de komende vijf jaar blijft stijgen. 

Bedrijfswaarde bepalen

“In het verleden was er een duidelijk verband tussen marktactiviteit – zoals verkoop en productie – en de belastbare waarde”, zegt Simone Musa, partner en voorzitter van het Global Tax Committee van Baker McKenzie. “Vandaag worstelen zowel bedrijven als regelgevers om winst netjes toe te schrijven aan bepaalde activiteiten en jurisdicties, omdat organisaties routinematig werken met gedigitaliseerde netwerken en verspreide klantenbestanden.”

Het lokaliseren van en vaststellen wat precies bedrijfswaarde omvat, is de grootste uitdaging voor organisaties en autoriteiten volgens 72 procent van de respondenten. Het is ook meteen de belangrijkste oorzaak van conflicten tussen organisaties en regelgevers en de primaire reden voor belastinggeschillen. “Overnamebedragen leiden meestal tot onenigheid. Het zijn problemen die voortvloeien uit tegenstrijdige taxaties van activa en onduidelijkheid over de waarde van bedrijfsactiviteiten”, aldus Mark Delaney, partner en hoofd van Baker McKenzie's Britse belastingpraktijk. “Veel van deze problemen komen voort uit digitalisering. De onbekende waarde uit digitalisering is misschien wel de belangrijkste oorzaak van het hoge aantal belastinggeschillen.”
 

Gerelateerde artikelen