Beleggingen Nederlandse huishoudens bereiken recordhoogte

Wereldwijde aandelenmarkten stuwen waardestijging.

De beleggingen van Nederlandse huishoudens hebben in het tweede kwartaal van dit jaar een recordomvang van 185 miljard euro bereikt, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). De waardestijging werd volgens de centrale bank vooral veroorzaakt door de stijgende wereldwijde aandelenmarkten.

  • Beleggingen van huishoudens stijgen naar een record van 185 miljard euro.
  • Stijgende wereldwijde aandelenmarkten stuwen de waardestijging.
  • Voorgaand record dateerde uit december 2021 met 182,7 miljard euro.

Aandelen en beleggingsfondsen grootste bijdragen

De meeste huishoudens bezitten effecten in beleggingsfondsen, goed voor een omvang van ruim 114 miljard euro. Verder beleggen huishoudens in de aandelen van beursgenoteerde bedrijven, met een waarde van 63,4 miljard euro. Dit is eveneens een recordbedrag. [Artikel gaat verder na de advertentie voor het Leadership in Finance Summit 2024]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Aandelenportefeuilles werden vooral meer waard door beleggingen in techbedrijven zoals Alphabet, Apple, ASMI, ASML en Nvidia, die samen in het tweede kwartaal 1,2 miljard euro stegen. Het bedrijf waarin de meeste huishoudens beleggen is Shell, met beleggingen ter waarde van 5 miljard euro.

Andere financiële trends

Ook de waarde van het obligatiebezit steeg opnieuw, tot 7,2 miljard euro, in lijn met een stijgende trend sinds begin 2023. DNB ziet de recente stijging van rentes als een mogelijke verklaring hiervoor.

Nederland telt 8,4 miljoen particuliere huishoudens, van wie ongeveer een kwart belegt. Naast beleggingen hebben Nederlandse huishoudens 481 miljard euro op spaarrekeningen staan en ruim 116 miljard euro op betaalrekeningen. Daarnaast hebben ze omvangrijke vermogens in pensioenfondsen, verzekeraars, eigen ondernemingen en de huizenmarkt.

Gerelateerde artikelen