“Bestuurders missen accountant als sparringpartner”

Bestuurders van Nederlandse bedrijven klagen dat een zinvol gesprek met hun accountant steeds moeilijker wordt doordat accountants geobsedeerd zouden zijn door regels en het op orde houden van dossiers. Dit schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op zijn voorpagina op basis van gesprekken met ceoÂ’s en cfoÂ’s van zowel grote bedrijven als die tot het midden- en kleinbedrijf behoren.

Voormalig accountant en president-directeur van Schiphol Jos Nijhuis heeft begript voor de gemaakte kwaliteitsslag in de sector. “Maar waar ik mij zorgen over maak is dat het lijkt alsof de regels en de dossiers belangrijker zijn geworden dan de klant. Ik zie een vernauwde focus op de pure controle. Zo vernauwd dat accountants de grote lijn uit het oog verliezen en daardoor minder waard zijn als gesprekspartner.” Ook Ton van Veen, cfo bij supmarktconcern Jumbo, ziet steeds minder accountants die een eigen mening durven te geven. “Daarmee is de kracht van de samenwerking met de cfo aan het verdwijenen.”

Accountants zouden het met name angstig zijn voor de regels van toezichthouder AFM. In de afgelopen jaren is na enkele schandalen nieuwe regelgeving geïmplementeerd, er zijn boetes uitgedeeld door de AFM en de sector heeft zelf een hervormingsplan opgesteld. De AFM liet zich eind vorig jaar positief uit over de gemaakte vorderingen.