‘Beursgenoteerde bedrijven moeten duidelijker zijn over corona’

Beursgenoteerde bedrijven moeten in hun handelsupdates duidelijker zijn over de gevolgen van de coronacrisis.

Verbeterpunten identificeren voor jaarverslag 2020
Met het onderzoek ‘In Balans – De effecten van Covid-19’ brengt de AFM de kwaliteit van toelichtingen die ondernemingen geven over de effecten van de coronacrisis in de halfjaarcijfers, in kaart. In het rapport staan ook verbeterpunten voor de jaarverslaggeving over 2020. De AFM deed het onderzoek bij 26 beursgenoteerde ondernemingen, die naar verwachting negatieve effecten van de coronacrisis ondervinden.

Kwart geeft goede informatie over gevolgen coronacrisis
Ongeveer een kwart van de ondernemingen geeft een goede toelichting. Daar ziet de AFM naast een kwalitatieve en kwantitatieve toelichting op veronderstellingen en uitgangspunten, bijvoorbeeld ook een uitgebreide toelichting op financieringsconvenanten, gevoeligheidsanalyses en scenario’s. Verder besteden deze bedrijven aandacht aan de consistentie tussen het halfjaarlijks bestuursverslag en de halfjaarrekening, zodat er een geïntegreerd beeld ontstaat.

Goede toelichting op alle relevante onderwerpen nodig
Ongeveer de helft van de onderzochte ondernemingen geeft een goede toelichting op sommige, maar niet op alle relevante onderwerpen. De AFM roept hen op dat in de jaarverslaggeving over 2020 wel te doen. Zo moeten zij veronderstellingen en uitgangspunten voor posten als latente belastingvorderingen, voorzieningen voor kredietverliezen en toetsen op bijzondere waardeverminderingsverliezen, adequaat en begrijpelijk toelichten. Een kleine groep licht vrijwel niets toe.

Goed rapporteren belangrijk voor beleggers
Voor beleggers is het belangrijk dat beursgenoteerde ondernemingen in hun financiële verslaggeving relevant rapporteren over de effecten van de coronacrisis. Daarbij gaat het niet alleen om financiële effecten, maar ook om niet-financiële aspecten die hiermee samenhangen, zoals het werknemersperspectief en het businessmodel. Verder is het belangrijk dat ondernemingen duidelijk zijn over de maatregelen die zij nemen om negatieve gevolgen van de crisis te beperken.

Gerelateerde artikelen