Bij Ohpen is CFO functie belegd bij collegiaal bestuur

Technologiebedrijf Ohpen heeft interne processen zo sterk gestandaardiseerd en geautomatiseerd dat een CFO niet nodig is.

Ohpen is een snelgroeiend SaaS core banking bedrijf dat grote delen van de administratie van financiële instellingen overneemt. Het bedrijf is in 2009 opgericht en heeft de afgelopen jaren grote klanten binnengehaald als Aegon, Robeco, de Volksbank en Nationale Nederlanden. Begin dit jaar werd het managementteam van het bedrijf aangepast. Oprichter Chris Zadeh droeg zijn rol van CEO over aan Matthijs Aler. Lydia van de Voort werd benoemd tot Chief of Staff, naast Angelique Schouten als CCO.

Geen noodzaak pure CFO

Zo ontstond een driekoppig, collegiaal bestuur, zónder CFO. Van de Voort legt uit waarom. “Wij hebben voor die opzet gekozen omdat wij in alles was wat we doen ook onze ‘unique sellings points’ doorvoeren: reliable, adaptable en compliant. Wij laten alle processen zo efficiënt en effectief mogelijk verlopen en voeren automatisering zo ver mogelijk  door. Als je dat toepast op alle afdelingen, of dat nou de hr-afdeling is of finance, leidt dat automatisch tot een lagere mate van complexiteit en risico. De werkzaamheden die we daarbinnen uitvoeren zijn redelijk gestandaardiseerd en om die reden is er geen noodzaak voor een pure CFO.”

Eisen voor dienstverlening gelden ook intern

De aard van de dienstverlening die Ohpen zelf levert aan klanten is daarvoor de basis, vertelt CEO Aler. “Onze klanten leunen heel erg op ons als het gaat om hun financiële verslaglegging. Vrijwel alles wat impact heeft op hun balans en winst- en verliesrekening wordt door ons platform aangeleverd. De eisen die we onszelf stellen voor de dienstverlening aan klanten, gelden ook intern.”

Natuurlijk ligt de eindverantwoordelijkheid voor finance wel bij het bestuur. De afdeling rapporteert aan Van de Voort, die daarnaast verantwoordelijk is voor HR, Facilities en Legal. “Op dit moment werken vijf mensen op de finance afdeling. Er is een zware financieel manager waarmee ik dagelijks samenwerk.” Daarnaast heeft het bestuur externe adviseurs die gespecialiseerd zijn op specifieke gebieden zoals fiscaliteit.

Bestuursleden met brede blik

Binnen het bestuur is er een verdeling van de aandachtsgebieden, maar het collegiale karakter betekent dat alle bestuurders in principe van alle terreinen goed op de hoogte zijn. “Wij zijn alle drie in staat om de informatie uit de verschillende afdelingen op waarde te schatten. Wij hebben bijvoorbeeld ook maandelijks overleg waar we de pipeline met alle commerciële prospects bespreken”, zegt Aler. Van de Voort vult aan: “Als iemand er niet is, kan een van de andere twee het overnemen. We zijn alle drie zo breed ingevoerd dat we elkaar kunnen challengen.”

Net als het bestuur, moet ook de finance-afdeling zijn rol breed invullen, zegt ze. “Wij streven na dat de finance afdeling een bussinesspartner is in plaats van een afdeling die op de achtergrond rapporteert.”

Mocht er ooit toch een CFO worden benoemd, dan moet ook die een echt brede blik hebben en vooral een brede achtergrond, concludeert Aler. “Wij zouden dan iemand moeten hebben die ervaring heeft in ons type bedrijf, dus ervaring met een SaaS-model. Het zou ook iemand moeten zijn die de business kan uitdagen op commercieel gebied en op bijvoorbeeld kostenbeheersing. Als we zijn verdubbeld of verdrievoudigd komt dat moment misschien.”