Bijna 400 projecten kregen subsidie DEI+ voor energie-innovaties
Bijna vierhonderd projecten hebben de afgelopen tien jaar subsidies ontvangen uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) voor innovaties rond vermindering van energieverbruik en uitstoot. Met behulp van die subsidies investeerden Nederlandse bedrijven in die periode voor circa 1,76 miljard euro in innovaties. Het grootste deel van de deelnemende bedrijven, ruim 60 procent, behoorde tot het midden- en kleinbedrijf.
De DEI+-regeling bestaat nu tien jaar en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG). Met behulp van de subsidies kunnen ondernemers innovatie- en demonstratieprojecten rond onder meer vermindering van energieverbruik en CO2-uitstoot testen binnen hun bedrijf.
Lees ook op CFO.nl: CFO’s uit de energiesector: “Alleen wanneer je als CFO begrijpt voor welke uitdagingen we staan in de energietransitie, kun je meesturen op budgetten.”
Van de 395 projecten die subsidie kregen, zijn inmiddels 257 succesvol afgerond. Die projecten zijn met name gericht op het verlagen van het gebruik van fossiele brandstoffen, maar ook op efficiënter energiegebruik, groene waterstof en elektrificatie. De innovaties uit bijna de helft van de projecten zijn na afloop toegepast in de markt, anderen worden nog verder onderzocht.
De RVO zegt dat momenteel nog subsidies onder de DEI+-regeling aangevraagd kunnen worden. Maar dat geld is alleen bedoeld voor bedrijven die innovaties willen testen op het gebied van circulariteit, oftewel toepassingen die ervoor zorgen dat afval de grondstof is voor nieuwe producten. Dat is mogelijk tot 1 november. De circulariteitsprojecten kunnen maximaal 3 miljoen euro aan subsidie krijgen.
Generatieve AI betekent een cruciaal keerpunt voor CFO’s. Het kan veel taken automatiseren, waardoor er meer tijd is voor strategische beslissingen. Maar hoe ver zijn we écht met AI in finance? En hoe ver ben jij met jouw AI-implementatie? In de CFO Studio hadden we een eerlijk gesprek met Gert-Jan Strik RC (CFO van ANP), Martijn ten Kate (expert Business Finance Automation bij Billtrust) en Greyt Managing Partner Richard Veffer. Ze bespraken de kansen, risico’s en gaven praktische tips voor CFO’s om mee aan de slag te gaan.