BNR: Weinig animo voor uitplugpremie

stroom stroomnet
Minder elektriciteit verbruiken loont niet voor grootgebruikers.

Netbeheerders betalen bedrijven die tijdelijk minder capaciteit gebruiken om het stroomnet te ontlasten. Deze ‘unplugpremie’ is een van de maatregelen in de strijd tegen de tekorten op het elektriciteitsnet. Bedrijven met een aansluiting van meer dan 1 megawatt kunnen betaald krijgen als ze op piekmomenten minder stroom gebruiken of leveren. Dat meldt BNR deze ochtend.

  • Weinig animo voor unplugpremie
  • Slechts een handvol bedrijven maakt gebruik van de regeling
  • Vergoedingen zijn te laag voor flexibel vermogen

Ondanks de regeling blijkt er weinig animo onder stroomgebruikers. Uit een rondgang van BNR blijkt dat slechts een handvol bedrijven van de unplugpremie gebruikmaakt. Netbeheerder Enexis is in gesprek met ongeveer 100 grootverbruikers, maar de verwachting dat dit tot afspraken leidt, is laag. In februari wachtten bijna 10.000 bedrijven om aangesloten te worden op het stroomnet, terwijl Enexis tot nu toe slechts 20 contracten heeft gesloten, vooral met leveranciers van groene stroom.

Lees ook: Overlast om vol stroomnet duurt nog zeker 10 jaar – CFO

Te lage vergoeding

Het gebrek aan animo heeft een eenvoudige oorzaak: de geboden bedragen zijn te laag. De vergoeding hangt af van de regio, de hoeveelheid ‘ingeleverde’ stroom en het tijdstip. Netbeheerders en bedrijven onderhandelen over het exacte bedrag. Voor veel bedrijven blijkt het lastig om flexibel vermogen te leveren. De huidige vergoedingen zijn geen voldoende prikkel om grote afnemers van elektriciteit tot een flexcontract te verleiden.

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

De unplugpremie is een interessante maatregel om het stroomnet te ontlasten, maar het succes ervan hangt af van een realistische vergoeding en een eenvoudiger proces voor bedrijven om deel te nemen. Het blijft een uitdaging om de balans te vinden tussen netbeheerders, bedrijven en duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen