Brussel ziet economische groei in EU dit jaar verder tegenvallen

Arbeidsmarkt, groei lonen en afname inflatie bemoedigend.

De economische groei in de Europese Unie valt dit jaar verder tegen, verwacht de Europese Commissie. Zij stelt de verwachting bij van 0,8 naar 0,6 procent over heel 2023. De daling van de hoge inflatie zet wel door. De prognose voor Nederland blijft met 0,6 procent groei dit jaar nagenoeg gelijk.

De aanhoudend hoge inflatie, die inkopen duurder maakt, en de hoge rente die de Europese Centrale Bank rekent om die te bestrijden spelen de economie meer parten dan gedacht, stelt Eurocommissaris Paolo Gentiloni. Bovendien is er in het buitenland weinig vraag naar Europese producten en diensten.

Volgend jaar krabbelt de economie wel wat op, maar de commissie heeft ook van dat herstel wat lagere verwachtingen. Zij raamt nu een groei van 1,3 procent voor de EU, een tiende procentpunt lager dan afgelopen zomer. De eurolanden zullen het nog een tiende procentpunt minder goed doen, denkt de commissie. Voor 2025 verwacht zij 1,7 procent groei voor de unie als geheel en 1,6 procent voor de eurozone. Nederland doet het met 1,1 procent volgend jaar en 1,7 procent het jaar erop heel gemiddeld.

Bemoedigende trends

Bemoedigend zijn wel de "blijvend robuuste arbeidsmarkt", de aanhoudende groei van de lonen en het allengs afnemen van de inflatie. Die zorgen ervoor dat burgers en bedrijven meer in kas hebben en meer kunnen kopen en investeren. De commissie verwacht meer investeringen, omdat bedrijven er doorgaans goed voorstaan en overheden kunnen putten uit het Europese coronaherstelfonds.

De inflatie blijft dalen, verwacht de commissie. In oktober zou die zijn teruggevallen naar 2,9 procent. Dat is het laagste peil sinds juli 2021, toen de energiecrisis aanwakkerde en de prijzen aan een steile klim begonnen. Maar volgend jaar en ook het jaar erna wordt de inflatie naar verwachting niet teruggedrongen tot de gewenste 2 procent.

Gevaren

Wel bespeurt de commissie nog genoeg gevaren. Zo heeft de oorlog tussen Israël en Hamas weliswaar nog weinig weerslag op de energieprijzen, maar dat zou zomaar kunnen veranderen. Ook de problemen van de Chinese economie zouden gevolgen kunnen hebben. En verstorende en kostbare natuurrampen door klimaatveranderingen kunnen ook op de loer liggen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen