CBS: Minder bedrijven failliet in februari

Handel kende het grootste aantal faillissementen.

Het aantal faillissementen is in februari opnieuw afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand 24 bedrijven minder failliet verklaard dan in januari. Dat is een daling van 7 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al bijna twee jaar stijgend. In de eerste twee maanden van 2024 zijn ruim 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Handel grootste aantal faillissementen

In februari werden 320 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 65. Dat is 19 procent minder dan in januari. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca. In de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand af vergeleken met januari.

Lees ook: Allianz Trade waarschuwt voor opkomende faillissementsgolf (cfo.nl)

Aantal faillissementen onafgebroken hoger

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen af tot en met augustus 2017. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna nam het aantal faillissementen verder af en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 was het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Gerelateerde artikelen