CFO: analytisch vermogen belangrijkste vaardigheid finance professional

De finance professional van de toekomst is het meest gebaat bij een goed analytisch vermogen. Dat blijkt uit de FinTech Barometer 2021.

De finance professional van de toekomst is het meest gebaat bij het hebben van een goed analytisch vermogen. Dit stelt ruim een op de drie CFO’s (36%) in de FinTech Barometer 2021, het jaarlijkse onderzoek uitgevoerd door fintech-bedrijf Visma | Onguard. 

Andere belangrijke vaardigheden waarover finance professionals in de toekomst moeten beschikken zijn communicatievaardigheden (35%) en leiderschapskwaliteiten (31%). Dat het analytisch vermogen bovenaan de wensenlijst van de CFO staat, is niet gek. Driekwart van de financieel directeuren (72%) wil graag dat hun organisatie binnen nu en drie jaar volledig datagedreven is, en die data moet geanalyseerd kunnen worden.

De helft van de CFO’s geeft aan dat big data in de nabije toekomst de grootste invloed gaat hebben op de financiële sector. Daar willen ze op voorsorteren. Op dit moment merkt een derde van de CFO’s (31%) namelijk dat het gebrek aan expertise in dataprocessen en –analyses de grootste belemmering is om datagedreven te worden. En die datagedrevenheid is voor de CFO zeer belangrijk, met name om de efficiëntie van bedrijfsprocessen te verhogen (25%) en om het service- en productaanbod te vergroten (22%).

Marieke Saeij, CEO bij Visma | Onguard: “De rol van de finance professional is binnen de sector al jaren onderwerp van gesprek. De komst van big data en technologieën als intelligente automatisering, robotisering en kunstmatige intelligentie zorgen ervoor dat handmatige en repetitieve taken uit handen worden genomen. Dit betekent dus dat relatief eenvoudige handelingen niet meer binnen het takenpakket van de finance professional horen en er voor hem automatisch ruimte komt om de focus te verleggen. Bijvoorbeeld naar een veel meer analytische functie, waarin ze echt bezig kunnen zijn met bijzondere klantsituaties. Ook kunnen ze veel sneller inspelen op mogelijke betalingsproblemen en echt een proactieve aanpak realiseren. Dit leidt automatisch tot betere bedrijfsresultaten.”