CFO bereid om meer risico te nemen

Voor het eerst sinds twee jaar durven de corporate CFO’s van Nederland weer risico te nemen. Ook andere indicatoren, zoals de cashflow, beschikbaarheid van financiering en de financiële vooruitzichten, zitten in de lift. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de CFO Survey van Deloitte die ieder kwartaal wordt gehouden.

Hoewel nog steeds zo’n 90% van de CFO’s de externe financiële en economische situatie als onzeker ziet, lijkt dit voor de CFO steeds meer de nieuwe realiteit. “Voor het eerst in twee jaar zien we duidelijk uit de resultaten van onze survey dat de CFO weer bereid is risico’s te nemen. Het percentage is gestegen tot maar liefst 31%, terwijl dit afgelopen jaar nog bleef steken op 8% en de CFO vooral risicomijdend was”, aldus Wilten Smit, managing partner bij Deloitte.

Bijna driekwart (69%) van de CFO’s verwacht een stijging van de cash flow van hun onderneming. 14% hiervan verwacht zelfs een stijging van meer dan 20%. De belangrijkste redenen die zij hiervoor aangeven zijn personeelsreductie, introductie van nieuwe producten en stijging van de bruto marge.

FinancieringsvormenMeer dan de helft van de CFO’s (61%) geeft aan dat de kosten van financiering onveranderd zijn. Het uitgeven van obligaties is nog steeds de meest aantrekkelijke financieringsvorm. “Wel wordt bankfinanciering steeds aantrekkelijker bevonden als financieringsvorm en bijna gelijk aan bankkrediet, wat aangeeft dat ook hier het vertrouwen groeit”, meent Smit. Het uitgeven van aandelen blijft onaantrekkelijk net als vorig kwartaal.

Fusie- en overnamemarktUit het onderzoek blijkt dat een kleine meerderheid (57%) van de CFO’s het komend jaar een toename verwacht in de fusie- en overnameactiviteiten, ten opzichte van 71% het kwartaal daarvoor. Slechts 6% van de CFO’s verwacht een daling van de M&A activiteiten. Wanneer er gevraagd wordt naar de overnameactiviteiten van hun eigen bedrijf dan verwachten de CFO’s actief te gaan worden; bijna de helft (45%) geeft aan te verwachten betrokken te zijn bij een acquisitie en 40% geeft aan een desinvestering te gaan doen.

Bron: Deloitte

__________________________________________________________________________________CFO Ready na 5 dagen Strategisch Financieel Management | 35 PE puntenWilt u als financieel vakman groeien in uw rol als strategisch partner? Zoekt u naar het juiste gereedschap om te sparren met de CEO? Volg dan deze unieke vijfdaagse masterclass. Ontvang perfect inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO. Het aantal plaatsen is gelimiteerd. Klik hier voor informatie en aanmelden.__________________________________________________________________________________