“CFO, denk na over opvolging”
In de jaren hiervoor ging het namelijk om 51 procent, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Executive search recruiter Korn Ferry onder de 1.000 grootste Amerikaanse bedrijven.
Het aantal interne opvolgingen stijgt door de stabiele economische situatie, denkt Korn Ferry. Verandert de economische situatie niet, dan is de verwachting dat nog meer CFO-vactures intern ingevuld worden. Het duurt vaak enkele jaren voordat een opvolgingsplan voor een CFO gerealiseerd is. Bedrijven zijn nu in de gelegenheid hier rustig aan te werken en velen zijn hier ook mee bezig, volgens het onderzoek.
Voordelen
Albert Allmers, directeur van FinanceFactor, een Executive Search-organisatie voor finance executives, ziet ook in Nederland dit soort ontwikkelingen, “maar om te spreken van een trend? Zover wil ik niet gaan”.
Een belangrijke reden om voor interne opvolging te kiezen is dat bedrijven het als minder riskant zien. Ook Allmers noemt voordelen die het aanstellen van een interne kandidaat heeft: “De kennis en know-how zijn al in de organisatie aanwezig en kunnen zo ingezet worden op het executive level.” Verder kunnen grote bedrijven een financieel voordeel hebben door interne opvolging. Allmers: “Dan snijdt men de laag van financieel directeur eruit.”
Een derde voordeel ligt op het gebied van talentmanagement: “Je kunt doorstroming bieden in je organisatie. Het biedt ruimte en kansen voor anderen.”
Talent schaarser
Sommige bedrijven kiezen indien mogelijk altijd eerst voor interne opvolging. Taco Titulaer van TomTom is een voorbeeld van een CFO die afkomstig is uit de eigen organisatie. Titulaer over het beleid bij het bedrijf: “Binnen TomTom in het algemeen en zeker binnen Finance is het gevoerde beleid dat we altijd eerst intern kijken voordat we een vacature extern uitzetten. Voordelen zijn dat kennis beter behouden blijft en de inwerkperiode korter is. Belangrijkste reden is echter, dat het motiverend is voor onze medewerkers en high performance en talent op deze manier beloond worden.”
Juist deze doorgroeimogelijkheden voor het personeel zijn een belangrijke reden om vol in te zetten op interne opvolging, zegt Allmers. Door de aantrekkende economie wordt talent schaarser. Allmers: “Dit maakt talentmanagement tot een voorwaarde de komende jaren. Bedrijven moeten werken aan medewerkersloyaliteit en een doorstroomperspectief bieden. Door de crisis is dat jarenlang minder belangrijk geweest. Maar nu zien we wel knelpunten ontstaan. Dit moet echt weer op de strategische agenda komen van afdelingen HR en het bestuur van bedrijven. Ik zeg altijd tegen organisaties: ‘Zorg dat je opvolging hebt klaarstaan. Neem toppers om je heen aan. Op het moment dat er iemand wegvalt, kun je dat intern oplossen. Daarmee haal je ook ander talent in huis, want je hebt iets te bieden.’”
Keuze voor extern
Maar wat als de benodigde kennis en ervaring niet in huis aanwezig zijn? En heeft de keuze voor een externe kandidaat in sommige situaties niet juist de voorkeur? Iemand van buiten brengt bijvoorbeeld een frisse blik mee. Zeker als die persoon uit een andere branche komt, haal je daarmee nieuwe kennis in huis.
Oud-CFO van Nutreco Gosse Boon noemt drie zaken waar de keuze voor een interne of externe kandidaat van afhangt. Allereerst moeten de kwaliteiten van de nieuwe CFO aansluiten bij de strategische agenda van het bedrijf. Boon: “Het maakt nogal wat uit of die strategie gericht is op bijvoorbeeld herstructurering, het aanjagen van groei of de digitale agenda. De strategie is in het selectieproces het startpunt. De keuze voor een interne dan wel externe kandidaat het eindpunt.”
Gaat het goed of slecht met het bedrijf? Het track record van het bedrijf en de vertrekkende CFO spelen ook een grote rol voor de keuze van een interne of externe kandidaat, vooral bij beursgenoteerde ondernemingen. Boon: “Als het goed gaat met de onderneming en de uitgaande CFO wordt over het algemeen een interne kandidaat door de kapitaalmarkten warm onthaald. Als het tegendeel het geval is, worden vaak externe kandidaten geprefereerd. Terecht of niet.”
Tot slot wijst ook Boon op de kwaliteit van het talent management, volgens hem is dit “de belangrijkste en leuke taak in de waaier van verantwoordelijkheden van de CFO”. Voortdurend moet er aansluiting zijn tussen wat er nodig is voor het maximale succes van de onderneming enerzijds en de maximale persoonlijke ontwikkeling van het individu anderzijds, zegt Boon. “Het is een proces van lange adem. Als dat goed is ingericht en zorgvuldig wordt onderhouden is de kans het grootst dat ten tijde van een CFO-wissel er tenminste één interne kandidaat in de startblokken staat en er überhaupt wat te kiezen valt tussen intern of extern.”