‘CFO doet te weinig met data’

“De correctheid van beslissingen zal dankzij nieuwe technologieën veel beter worden”, zegt Kristof Stouthuysen, Associate Professor Management Accounting aan Vlerick Business School. “Maar CFO's hebben die innovaties nog niet voldoende onder de knie.”

“Waar wij mee bezig zijn, is het nadenken over de CFO 2.0”, zegt Stouthuysen. “Hoe gaat de functie eruit zien? Mijn hypothese is dat de transactionele activiteiten zoals reporting en belastingen veel meer geautomatiseerd worden. Dankzij automatisering heeft de CFO meer tijd voor value protection-activiteiten, waaronder risk management, en voor waardecreatie-activiteiten. De CFO is de persoon die daar een goede inschatting van kan maken. Het is hiervoor belangrijk dat hij zich positioneert als een partner naar de business toe.”

Lees ook: 'Innovatie gebeurt te willekeurig'

“Het punt dat ik wil aanhalen is dat mensen van het financiële departement op een goede plek zitten om van de nieuwe technieken gebruik te maken.” Transactionele activiteiten zullen volgens Stouthuysens verwachting meer geautomatiseerd worden, waardoor er meer ruimte komt voor de CFO om zich te positioneren als een businesspartner. Tegelijkertijd komt er meer informatie beschikbaar waarmee de CFO kan bepalen wat wel of niet waarde creëert. “Omdat er veel meer informatie beschikbaar zal zijn, zal de noodzaak voor nieuwe technieken toenemen.”

Hoe meer informatie, hoe beter de voorspelling

Stouthuysen haalt machine learning aan als een vorm van kunstmatige intelligentie die erg belangrijk kan worden. “Machine learning komt er op neer dat je op basis van data een model creëert en dat model kan vervolgens voorspellingen doen.” Het model baseert zich op de informatie die er in wordt gestopt, dus: hoe meer informatie, hoe beter het model. En machine learning kan helpen om steeds grotere hoeveelheden informatie te analyseren. “Er zijn steeds meer algoritmes waarmee ongestructureerde data als tekstbestanden, foto’s en video’s geanalyseerd kunnen worden.”

CFO’s en finance managers weten dat machine learning een heel belangrijke rol zal spelen in het departement, maar het onderzoek dat Stouthuysen en zijn collega’s van Vlerick Business School verrichten toont aan dat zij die innovaties nog niet voldoende onder de knie hebben.

CFO voor technologie, technologie voor CFO

Het is een interessant punt dat Stouthuysen maakt: CFO’s krijgen dankzij nieuwe technologieën de ruimte om zich meer als businesspartner op te stellen, maar als businesspartner moeten ze vervolgens die technologieën niet links laten liggen. Binnen de organisatie zal de rol van CFO’s dankzij nieuwe technologieën verschuiven van transactionele activiteiten naar waardecreërende activiteiten, maar daarvoor moeten zij wel gebruik maken van de mogelijkheden die die nieuwe technologieën bieden om waarde te creëren.

De CFO analyseert vaak managementrapportering over innovatie, maar Stouthuysen heeft het gevoel dat big data en de daarbij horende analysetechnieken vaak veel meer worden uitgespeeld in andere departmenten zoals Operations, marketing of HR. Terwijl de CFO getraind is om te analyseren wanneer data waarde creëert voor het bedrijf. Financiële afdelingen zijn al heel effectief in het verwerken van gestructureerde data, maar ze mogen nog meer doen om gebruik te kunnen maken van technieken voor ongestructureerde data. De CFO zal de verbindende persoon blijven, maar moet aan de slag met technologieën als machine learning.

Stouthuysen: “Ik wil expliciet meegeven dat finance managers veel meer ondernemerschap moeten tonen om die nieuwe technologieën te gebruiken.”