CFO, houd profiel financieel expert vast

De reputatie en daarmee samenhangende betrouwbaarheid van (beursgenoteerde) ondernemingen hangt vanzelfsprekend samen met de financiële prestaties. Minstens zo van belang is de interpretatie van die prestaties, en – breder – de interpretatie van de financiële positie van het bedrijf.

De CFO speelt in de beïnvloeding hiervan een belangrijke rol. Daarnaast is de kwaliteit van de verstrekte informatie belangrijker dan de frequentie.

Om met dit laatste te beginnen, frequentie van cijferverstrekking is een actueel topic. Niet in de laatste plaats omdat de Tweede kamer in 2016 de rapportagewetgeving versoepelde, waardoor beursgenoteerde ondernemingen niet meer verplicht zijn om kwartaalcijfers te publiceren. Van die versoepeling maken nu 10 van de 25 AEX-fondsen gebruik, waarbij drie fondsen helemaal geen Q1 en Q3 cijfers meer geven. Lang niet alle beleggers zijn daar blij mee, getuige de negatieve reactie van de VEB. De beleggersvereniging was in 2016 al tegen de wetswijziging. “Het gaat om transparantie”, vindt de VEB. Dat suggereert dat transparantie een doel is en geen middel. Waar het echt om gaat is dat beleggers de relevante informatie krijgen voorgeschoteld waarop ze investeringsbeslissingen moeten nemen. En op tijd. Transparantie is dan ook bijna nietszeggend, want wat is dat eigenlijk?

De keuze om geen kwartaalcijfers te publiceren kan net zo duidelijk zijn als de keuze om dat wel te doen. In beide gevallen weten beleggers waar ze, qua frequentie, aan toe zijn. Veel belangrijker is natuurlijk de kwaliteit van de informatie die ze voorgeschoteld krijgen. Ik zeg hier nadrukkelijk “kwaliteit” en niet “detail”, want het is helemaal niet bewezen dat het verstrekken van meer detail-cijfers ook leidt tot een hogere perceptie van betrouwbaarheid. Wel is bewezen dat meer transparantie niet leidt tot meer vertrouwen. Nu zijn dit beide generieke, veel te brede termen waar iedereen op los kan interpreteren, maar wetenschappers hebben wel aangetoond dat er geen verband tussen bestaat. 

Wat wel zoden aan de dijk zet is de mate waarin ‘de bron’ als betrouwbaar wordt gezien. Ook hier is interessant wetenschappelijk inzicht beschikbaar, dat laat zien dat de technical expert met stip op nummer 1 staat als het gaat om bronnen met autoriteit. Board members staan veel lager in de rangschikking. Zie daar de rol die voor de CFO is weggelegd als ‘financial expert’. Hij of zij heeft die natuurlijke positie binnen de board en zou die dus kunnen benutten richting de diverse stakeholders. Dat wil niet zeggen dat de CFO niets van de strategie of de operatie mag vinden, maar hij/zij zou zich toch primair moeten richten op een profiel als expert, om daarmee de cijfers van een extra laag betrouwbaarheid te voorzien. Of die nu elk kwartaal worden gepresenteerd, of elk half jaar.

Frans van der Grint is Financial+M&A Director Europe bij Hill+Knowlton Strategies

Lees ook: Laat aandeelhouders weten in welke categorie u ze plaatst