CFO ING weg om witwaszaak

Financieel directeur Koos Timmermans van ING stapt op. De bank kondigde dat besluit dinsdag aan.

Timmermans vertrekt vanwege de schikking die ING onlangs sloot vanwege witwaspraktijken, waardoor zijn positie onhoudbaar was geworden.

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. De organisatie was niet in orde, waardoor de witwaspraktijken onopgemerkt bleven. 

Na het bekend worden van de schikking vorige week liet CEO Ralph Hamers weten niet te zullen opstappen vanwege de zaak. Hij verklaarde verantwoordelijkheid te nemen door te zorgen dat de herstelmaatregelen worden doorgevoerd. Het besluit van Hamers om aan te blijven kreeg veel kritiek. Nu vertrekt er in de persoon van Koos Timmermans toch een bestuurslid bij de bank. 

Timmermans was tijdens de periode 2010-2016, waar het onderzoek betrekking op had, lid van het zogeheten Management Board Banking en eindverantwoordelijke voor ING Nederland. "In het licht van deze omstandigheden zal Koos Timmermans in overleg met de raad van commissarissen aftreden", aldus ING in een verklaring.

In het laatste jaarverslag van ING verklaart de raad van bestuur verantwoordelijk te zijn voor onder andere “het voorkomen en opsporen van fraude en andere onregelmatigheden”. Ook schrijft de raad van bestuur, die behalve Timmermans bestaat uit voorzitter Ralph Hamers en Steven van Rijswijk, dat ze verantwoordelijkheid is voor een goede informatiestroom naar de top van ING. Van Rijswijk is de chief risk officer. Ook in de Dutch Corporate Governance Code van 2016 verklaart ING dat de raad van bestuur verantwoordelijk is voor de compliance op gebied van wet- en regelgeving.

President-commissaris Hans Wijers van ING betreurt de gevonden tekortkomingen en zegt deze zaak zeer serieus te nemen. De ernst van de zaak en de vele reacties van belanghebbenden maakten dat er iets moest gebeuren op het niveau van de directie, zo zei hij. Dat is volgens Wijers ook in het belang van de bank zelf. Timmermans blijft aan tot het moment dat er een opvolger voor hem is gevonden om een "fatsoenlijke overgang" mogelijk te maken. 

Een ING-woordvoerder liet weten dat pas nadat de schikking bekend was gemaakt, gesproken kon worden met verschillende partijen over onder meer de gevolgen van het schandaal voor bijvoorbeeld bestuurders. Tot die groep horen ook politici. De positie van topman Ralph Hamers lijkt binnen ING niet ter discussie te staan.

Timmermans is sinds 2017 CFO van de bank en is sinds 2007 lid van het executive team van de bank. Hij was de opvolger van Patrick Flynn. De CFO is sinds 1996 in dienst van de bank. 

Minister van Financiën Wopke Hoekstra had vorige week donderdag een gesprek met Wijers. De minister toonde zich eerder uitermate ontstemd over de zaak. “Het is zeer ernstig dat kennelijk de commercie zo duidelijk heeft gewonnen van de regelgeving, zo zeer dat er ook strafbare feiten zijn erkend." Nu zegt hij dat het opstappen van Timmermans passend en verstandig is. Hoekstra wijst erop dat dergelijke besluiten bij de raad van commissarissen liggen. Hij ging niet in op de vraag of hij zelf druk had uitgeoefend.

Lees ook: CFO Profiel Koos Timmermans