“CFO ligt wakker van rapportageproces”

Slechts weinig CFO’s hebben volledig vertrouwen in het eigen rapportageproces. Dat blijkt uit onderzoek van Workday en FSN onder 1.000 CFO’s en financieel directeuren.

In het onderzoek gaf 55 procent van de ondervraagden aan zich zorgen te maken of de interne controlemechanismen tijdens het raportageproces wel goed functioneren. 46 vreest voor een onverwachte fout in een belangrijke spreadsheet.  Nog eens 40 procent gelooft niet dat de gebruikte data altijd betrouwbaar en accuraat zijn. Ook bleek dat veel financials nog handmatige controles uitvoeren om data te controleren.

Noodverband

Veel data is nog niet direct bruikbaar voor rapportage, vaak moet er eerst nog een slag overheen. Zo geeft 60 procent van de respondenten aan dat ze te veel tijd kwijt zijn met het opschonen van de data. 54 procent worstelt met de gefragmenteerde systemen en de verschillende bronnen die de data leveren. Om de gaten in het rapportageproces te dichten, worden spreadsheets gebruikt als noodverband, zo geeft 69 procent aan.

Realtime reporting, een ideaal voor veel bedrijven, is dan ook nog ver weg. Maar liefst 75 procent geeft aan deze stap nog te moeten maken. Rapportages zijn vaak al verouderd op het moment van presentatie. Boardmembers maken hier echter geen probleem van.

Wakker

Het rapportageproces zorgt voor slapeloze nachten onder financieel directeuren, zo blijkt ook uit het onderzoek. Slechts drie procent geeft aan niet wakker te liggen van de processen of te halen deadlines. De rest van de financials zegt zich wel zorgen te maken: in slechts 7 procent van de gevallen gaat het om één aspect van het rapportageproces, in 90 procent van de gevallen gaat het om twee verschillende zaken. 

Lees ook een interview met Mark Nittler van Workday: Vervang oude legacy-systemen

Gerelateerde artikelen