CFO Rider moet met oud-collega Friese Aegon vlot trekken

Matt Rider en Lard Friese, oud-collega’s van ING, komen elkaar bij Aegon weer tegen. De CFO en nieuwe CEO moeten de verzekeraar vlot gaan trekken.

De Amerikaanse Rider is op dit moment bezig aan zijn tweede periode in Nederland. Van 2006 tot 2013 werkte hij al bij de Europese verzekeringstak van ING. Eerst als CFO en daarna als CAO (Chief Administrative Officer).

Lees ook: Topman NN naar concurrent Aegon

Opsplitsing ING na crisis

In die jaren maakt ING een grote herschikking door. De bankverzekeraar wordt opgesplitst en grote delen worden verkocht. De Amerikaanse levensverzekeringsactiviteiten worden in 2013 naar de beurs gebracht en al snel hernoemd tot Voya. De verzekeringsactiviteiten in Europa en Japan gaan in 2014 naar de Amsterdamse beurs onder de naam NN Group.

Matt Rider CAO ING Insurance

Tussendoor doet zich een flink aantal wisselingen voor in het bestuur. In 2011 wordt Rider’s rol als CAO van ING Insurance beperkt tot die van CAO van ING Insurance EurAsia. Op dat moment is het bestuur van de verzekeraar al aangevuld met twee nieuwe bestuurders. Een daarvan, de nieuwe COO, is Lard Friese.

Rider vertrekt eind 2012 bij ING voor een sabbatical in zijn thuisland, de VS. Tegen het Financieele Dagblad vertelt hij dat hij zijn levensstijl grondig veranderde. Hij ging gezonder eten, sporten en viel tientallen kilo’s af.

Matt Rider wordt CFO Aegon

‘Als herboren’ keert Rider begin 2017 terug naar Nederland. Hij wordt de nieuwe CFO van Aegon, dat bij monde van toenmalig president-commissaris Rob Routs aangeeft zeer tevreden te zijn met zijn komst. Routs prijst daarbij de brede ervaring van Rider als het gaat om het ‘managen van de finance- en risicofuncties en het ontwerpen van een framework voor Solvency II’. Solvency II stelt regels voor de hoeveelheid kapitaal die een verzekeraar moet aanhouden.

Solvabiliteit pijnpunt bij verzekeraar Aegon

Vooral hierover is de laatste jaren veel te doen bij Aegon. Verschillende keren moest de verzekeraar tijdens cijferpresentaties tegenvallers melden die impact hadden op de solvabiliteitsratio. Afgelopen week gebeurde dat ook weer bij de halfjaarcijfers. De beurskoers zakte hierna bijna 8 procent en sloot op het laagste punt sinds november 2016. Alleen tijdens de financiële crisis in 2009 en tijdens het begin van de eurocrisis in 2011 stond het aandeel echt nog een stuk lager.

Het is echter niet alleen de solvabiliteit waar de pijn zit. Ook strategisch en operationeel lijkt er bij Aegon wel wat werk aan de winkel. Terwijl NN Group op de Nederlandse markt met de overname van Delta Lloyd en een deel van Vivat grote stappen zette, bleef Aegon stil zitten. En terwijl NN continu in de kosten snijdt, heeft Aegon op dit moment geen harde doelen voor kostenbesparingen.

CEO Friese en CFO Rider moeten Aegon vlot gaan trekken

Een en ander gebeurde bij NN Group onder leiding van CEO Friese, inmiddels is afgetreden in verband met zijn transfer. Als de nieuwe bestuursvoorzitter van Aegon krijgt hij met CFO Matt Rider vanaf komend voorjaar de taak om de verzekeraar vlot te trekken.

Naam:                 Matthew Rider
Bedrijf:               Aegon
Geboortejaar:    1963
Nationaliteit:      Amerikaanse
2017 – heden      CFO, Aegon
2013 – 2016        Sabbatical

Lees ook: CFO Profiel: Matthew Rider
Bekijk de CFO100

Gerelateerde artikelen