CFO Mediq Benelux Linda Weijters: “Het gaat om de zorg, niet om exorbitante winst.”

CFO met een missie: hoe verlagen we kosten in de complexe wereld van de zorg?

Tot tweemaal toe werd ze uitgeloot voor de studie geneeskunde, waarna ze voor orthopedagogiek koos, met als specialisme opvoedings- en gedragsproblemen bij kinderen. Om uiteindelijk in… de wereld van finance te belanden.

“Ik merkte dat ik als orthopedagoog mijn ei niet kwijt kon, tot die conclusie kwam ik tijdens mijn stage”, zegt Linda Weijters over haar opmerkelijke carrière switch. “Ik ben altijd ook van de exacte vakken geweest en plotseling was ik alleen nog maar met gedragsproblematiek bezig. Na korte tijd op de helpdesk van de De Lage Landen, dochteronderneming van Rabobank, in Nijmegen te hebben gewerkt, ben ik gaan reizen. Ook om na te denken over mijn toekomst.”

Ze was, door die periode bij De Lage Landen, verrast over hoe het er in dat bedrijfsleven aan toeging. “Ik realiseerde me dat ‘mensen helpen’, voor mij een belangrijke drijfveer die ik mede van huis uit heb meegekregen, ook buiten de zorg kon.”

Linda Weijters ging als business analist aan de slag bij De Lage Landen en volgde studies bedrijfskunde en business controlling om zich om te scholen. De functie was haar, door de combinatie van harde cijfers en de personen achter deze cijfers, op het lijf geschreven, zo bleek al snel. En toen de Manager Business Control op zwangerschapsverlof ging en Linda Weijters haar verving, wist ze meteen: ‘Dit is wat ik wil, hier ligt mijn toekomst.’
Na ruim twee jaar bij De Lage Landen te hebben gewerkt, vervolgde ze haar carrière onder andere bij Brocacef Holding, Escura Apotheken en, ruim elf jaar, bij KPN. Daar was ze sinds begin 2019 Executive Vice President Finance of Consumer Market. Per november 2021 is zij overgestapt naar Mediq Benelux om de CFO-functie te bekleden.

‘Ik voelde onmiddellijk, ik pas hier goed’

“Ik was zeker niet heel erg bezig met het idee om van baan te veranderen”, vertelt ze. “We waren met het gezin op vakantie in IJsland, toen de recruiter belde. Ik wist na mijn jaren bij Brocacef, immers ook actief in de medische dienstverlening, natuurlijk waar Mediq voor stond. En ja, ik wilde wel een wat meer maatschappelijke rol. Maar dan wel een rol die voldoende uitdaging bood, zoiets als een puzzel die moet worden opgelost.”

“Bij Mediq willen we mensen met een ziekte of chronische aandoening helpen om hun leven op hún manier te leiden”, vervolgt ze. “Met een compleet assortiment medische en facilitaire producten. En alle bijbehorende zorgoplossingen, ondersteuning en service. Dit doen we niet alleen, maar samen met zorgprofessionals, zorginstellingen, huisartsen, fabrikanten en zorgverzekeraars. En dat houdt voor Finance veel complexiteit in. Toen volgden de gesprekken hier, met de CHR Officer Europe, de CEO Benelux, de CFO Europe. Met de mensen in het Management Team, met uiteenlopende achtergronden. Sommigen afkomstig van grote partijen als McKinsey en Johnson & Johnson. Nee, na elf jaren bij KPN was de kennismaking bij Mediq zeker geen cultuurschok, alles behalve zelfs. Ik voelde onmiddellijk, ‘ik pas hier goed’.”

‘Geduld is niet haar ding’, zo zegt ze

‘Hier’, is het hoofdkantoor van Mediq Benelux in De Meern, aan de rand van Utrecht. Soms merk je bij bedrijven en organisaties de bevlogenheid van medewerkers, al bij de receptie. Mediq is daar een goed voorbeeld van; openheid, lachende gezichten, altijd op de klant en/of bezoekers gericht. Dat geldt zeker ook voor de CFO van de in dertien Europese landen opererende organisatie. Linda Weijters is extrovert, energiek, praat graag én vrijuit. Geduld is niet haar ding, zo zegt ze. Net zo min als 'in de status quo blijven hangen'. Tegelijkertijd is ze betrokken, creëert vertrouwen. Of, zoals ze op haar LinkedIn profiel benadrukt: 'I have a heart for change, create initiatives and I like to get people moving.'

“Ik geef mensen graag de ruimte zich te ontwikkelen, probeer middels coaching het allerbeste uit hen te halen en eventuele hindernissen weg te nemen”, vertelt ze. Dat blijkt ook uit één van haar posts op LinkedIn over de vacature Director Accounting & Internal Control op haar Finance-afdeling: ‘Voor sommige van onze Finance processen moet je je echt wel even achter de oren krabben. Ik ben op zoek naar iemand die er van houdt als de boel in control is – ook als het ingewikkeld wordt – en een sterke drive heeft om dingen beter te maken. Samen met de managers in het team. Samen zetten we Finance op de kaart. Lijkt het je wat?’

Van OPG naar Mediq

De voorloper van Mediq werd in 1899 opgericht als Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG), een coöperatieve inkooporganisatie van 91 apothekers. Voornemen: samen grondstoffen voor geneesmiddelen inkopen en grip op de kwaliteit krijgen. OPG groeit gestaag en opent, naast het hoofdkantoor in Utrecht, filialen in Amsterdam, Arnhem, Haarlem en Den Haag.

In 1992 volgt een notering op de Amsterdamse effectenbeurs. Eén van de groeistrategie-pijlers is het opbouwen van een apotheekketen onder de naam Mediq Apotheek. De eerste vestiging opent in 2005 in Rotterdam de deuren, basis voor verdere uitrol van ruim 200 eigen vestigingen en 300 zelfstandige partner-apotheken. Tweede pijler is strategische overnames van zorgbedrijven. Internationale groei wordt ingezet met de acquisitie van DiaReal in Duitsland en Absorin in Zwitserland.

OPG versterkt zich steeds meer in levering van medische hulpmiddelen en ondersteunende diensten aan huis en aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen. In lijn met die koers verandert de groep haar naam in 2009 in Mediq N.V. Om nog verder te groeien, is aanvullende financiering nodig en dat leidt in 2013 tot de overname door participatiemaatschappij Advent en het einde van de beursnotering. Anno nu is Mediq een belangrijke speler in de zorgsector en actief in 13 Europese landen.

 

Voor CFO Linda Weijters waren de financiële gezondheid én de missie van haar nieuwe werkgever om tot verlaging van de kosten in de zorg te komen, doorslaggevend bij haar keuze voor de overgang van KPN naar Mediq. “Denk bijvoorbeeld aan Diacare; het zorgprogramma van Mediq waarmee mensen met diabetes, samen met de behandelaar, hun zelfmanagement, contactmomenten en educatie beter kunnen inzetten. In sommige gevallen is het zelfs niet meer nodig om naar het ziekenhuis te gaan om controles te uit te voeren en te bespreken. Ook kun je denken aan infuustherapie aan huis, aan het leveren van apparatuur waardoor patiënten eerder naar huis kunnen. Dit kan een ligduurverkorting opleveren van soms zo’n 5 dagen tot wel 12 weken”, zegt ze over verlaging van die kosten.

“Een Europees zorgbedrijf dat zich inzet om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren en de zorg betaalbaar te houden. Dat inspireert me. Daar wil ik mijn kennis en ervaring graag voor inzetten.”

Over het finance-team, dat door haar voorganger Mark Grasso is neergezet: “We zijn momenteel met 93 collega’s, actief in Accountancy, Master Data Management Business Control en FP&A (Financial Planning and Analysis). Een groot team, dat heeft ook te maken met de vaak gecompliceerde contracten die Mediq Benelux afsluit met zorgverzekeraars. Mark heeft voor de transformatie van Finance gezorgd, ik bouw daarop door met verdere digitalisering.”

Beïnvloeding met Finance

En, zo benadrukt ze: “Nieuwe collega’s moeten natuurlijk over ervaring beschikken, maar het vooral leuk vinden dat je op Finance met beïnvloeding bezig bent. Als ik een sollicitatiegesprek met een aspirant-collega voer, neem ik me altijd voor een oordeel zo lang mogelijk uit te stellen. Daarmee voorkom je dat je te snel voor iemand kiest die vooral veel op jou lijkt… Ik ben ervan overtuigd dat diverse teams beter functioneren. Maar diversiteit en inclusiviteit komen niet vanzelf. Qua man/vrouw verhouding scoren we bij Mediq Finance oké, qua culturele diversiteit kan en moet het beter en daar werken we hard aan.”

Waar de CFO van Mediq na ruim een jaar haar handtekening onder heeft kunnen zetten? “Ik ben nog meer de analyse-kant opgegaan”, antwoordt Weijters. “Ik denk in de breedte mee hoe we verdere invulling kunnen geven aan onze dienstverlening, aan verlaging van de kosten in de zorg. Innovatie is daarbij heel belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om ‘de basis beter te maken’. Mediq groeide recent heel hard, we zitten nu in een fase van stabiliseren. Overigens komen er ook weer verdere overnames, daarvoor zit er altijd het een en ander in de pijpleiding. Hier, in Nederland, zijn we inmiddels al de grootste speler, maar ook in België liggen nog genoeg M&A-kansen, de markt is daar erg versnipperd.”

‘Meer dashboarding, minder Excel’

Van een jaar terugkijken, naar een jaar vooruitblikken: “Ik wil dat Finance een sterk fundament vormt met focus, dat we – op basis van data en analyses – het goede gesprek met de Business kunnen voeren. Wat gebeurt er in de markt, hoe kunnen we de zorg verder innoveren, hoe ondersteunen we ziekenhuizen? Daarnaast wil ik meer dashboarding en minder Excel. De nadruk leggen op digitale skills, op nog betere tooling. We zijn financieel gezond, maken geen exorbitante winsten, maar daar gaat het bij Mediq immers ook niet om. Waar het wel om gaat? Die patiënten, die ziekenhuizen. We willen ontzorgen. En dat doen we met z’n allen, dat merk ik bijvoorbeeld binnen het MT.”

Over haar manier van leidinggeven, zegt CFO Weijters: “Ik leg de lat hoog als het om de inhoud gaat en dat wordt, denk ik, door anderen ook zo ervaren. Ik hou ervan als mensen de drive hebben om bij te willen dragen. Daarbij heb ik het overigens niet over zoveel mogelijk uren draaien, daar geloof ik niet in. Daarnaast gaat het om veiligheid, daaraan wil ik persoonlijk bijdragen. Mensen moeten autonoom hun werk kunnen doen, zich zo gesteund voelen dat ze verantwoorde risico’s durven te nemen. En, elk onderwerp moet bespreekbaar zijn. En als ík iets niet goed doe in de ogen van anderen? Alsjeblieft, zeg het!”

Schrijf je nu gratis in voor de CFO Nieuwsbrief: https://mijn.cfo.nl/signup
En volg ons op: https://www.linkedin.com/company/cfo-nl/   

Linda Weijters

Functie: CFO Mediq Benelux
Leeftijd: 44 jaar
Woonplaats: Hollandsche Rading
Gezinssamenstelling: getrouwd met Diederik, dochter (19 jaar)
Hobbies: wandelen (“Met een rugzak de bergen in”), tekenen, films maken
Dé vakantie: “We hebben in Tasmanië de South Coast Track van zeven dagen gelopen.”
Laatst gelezen boek: Het Koninklijk Huis (Herman Koch)
TV, film: Stranger Things (Netflix), Severance (Apple TV+)