CFO Panel #Inflatie: “Vanwege onze specifieke business zitten wij echt in het hart van de crisis.”
Wat merken Nederlandse CFO’s van de huidige prijsstijgingen – en hoe gaan ze er mee om? Wij legden de vraag voor aan ons nieuwe CFO.nl Panel. Deze week met Arnoud Breedijk (CFO ESTG), Joost Peeperkorn (Eden Hotels) – en vandaag: Carlo Binken (Enviem).
“De markt is momenteel heel gespannen. Dat betekent dagelijks steeds hogere inkoopkosten en dito kasstromen. Daar waar de brandstofprijzen toenemen, gaat ook de prijs aan de pomp omhoog. In de media zie je soms het idee terugkomen dat er gebruik wordt gemaakt van de situatie om meer winst te maken maar dat is zeker niet zo. De inkoop van olie, gas en elektriciteit is momenteel enorm turbulent waarbij je grote risico’s loopt. Het snel, adequaat aanpassen van de prijzen aan de pomp en de energietarieven is gegeven de smalle marges een grote prioriteit, evenals het goed indekken van de inkoopposities.”
In het hart van de crisis
“Ik kom net terug van ons impact overleg over de situatie in de energiemarkt. Er spelen al zeker een half jaar verschillende zaken in deze energiemarkt die continu ‘in motion’ is. De huidige hoge inflatie in Nederland is vooral gedreven door een geopolitieke situatie. Daar kun je als onderneming niet direct zelf heel veel aan doen, maar vanwege onze specifieke business zitten wij echt in het hart van de crisis. Wij zijn een van grotere fuel retailers van Noord-West Europa, met onder meer TinQ en Gulf als brands.
We leveren ook gas en elektriciteit aan bedrijven en consumenten. De landelijke inflatie ad ca 6% die we zagen in januari, was volgens mij voor 70 á 80% gedreven door energie inflatie. Voor mensen met hogere inkomens – grotere huizen en meerdere auto's – die meer energie verbruiken, komt de inflatie volgens mij uit op ruim 10%.
Zelf ondervinden wij ook de gevolgen van de hoge energieprijzen. Wij exploiteren vele honderden tanklocaties in meerdere landen en een grote smeermiddelen fabriek in Dordrecht. Onze eigen energierekening is in de afgelopen maanden fors gestegen en de verwachtingen voor 2022 zijn weinig hoopgevend. We geven veel aandacht aan het doorvoeren van (duurzame) energie besparingsoplossingen en we nemen onze medewerkers hierin mee.”
Prijsstelling en creditmanagement
“Wat je snel helder moet maken naar je eigen medewerkers, maar ook naar bedrijven en consumenten toe, is dat de (verkoop)prijsstelling goed moet worden afgestemd op de schommelende inkoopprijzen. Je moet de markt en concurrentie supergoed in de gaten houden evenals de gevolgen van de disrupties in de supplychain voor de onderneming. Zelf volg ik webinars van internationale financiële instellingen en advocatenkantoren om de situatie in de wereld bij te houden en om bij te blijven bij de financiële en juridische consequenties van de actualiteit. Tegelijkertijd heb ik als CFO, net zoals iedereen in het directieteam ook de verantwoordelijkheid voor het handelen van onze 800 collega's. Heeft iedereen goed in de gaten waarop ze moeten acteren – zowel op de inkoop als op de verkoop – meerdere keren per dag?
Werk je in de gas- of elektriciteitsmarkt, dan moet je je posities op de korte en langere termijn verdraaid goed in de gaten houden. In het laatste kwartaal van 2021 zijn in Nederland acht energiebedrijven omgevallen omdat ze hun posities in een sterk stijgende markt niet adequaat hadden afgedekt en zichzelf hadden vastgelegd op een lagere verkoopprijs. Er zijn nu momenteel nagenoeg geen energiebedrijven meer die meerjarige contracten aan bieden. De energieprijzen zijn zo grillig, dat risico kun je niet dragen. Voor ons betekent het ook: veel exposure aan de klant kant – mogelijk betalingsproblemen bij onze afnemers. Wat doe je daarmee als CFO? Tot de Russische inval in Oekraïne dachten we nog dat de prijzen weer zouden dalen, maar nu is alles anders. Goed, strak creditmanagement, adequate bevoorschotting en met je klanten blijven communiceren is nu van groot belang.”
Ook HR kwetsbaar voor inflatie
“Vanuit je CFO-rol moet je integraal de risico's managen over de hele onderneming en hier samen met je collega’s in het directieteam het voortouw in nemen. Juist ook als het gaat om de gevolgen van inflatie. Het gaat daarbij niet alleen over prijsbeleid, maar ook over de bestendigheid van de aanvoer van grondstoffen, de financierbaarheid – en niet te vergeten, HR-thema’s.
We hebben in Nederland een zeer krappe arbeidsmarkt. Generieke inflatie zal leiden tot incrementele looninflatie de komende tijd. Als mensen een paar euro per uur meer kunnen verdienen met de telefoon opnemen bij de GGD, kan dat leiden tot verloop in de tankshops – begrijpelijk, maar wel ingewikkeld voor ons. Ook bijvoorbeeld HR-medewerkers op medior/senior niveau, ze zijn bijna niet meer te vinden. En de kandidaten die er wel zijn, eisen steeds hogere salarissen. Dit blijft uitdagend!”
Ook meedoen aan ons CFO.nl Panel?
Mail naar: jaimedonata@alexvangroningen.nl