CFO, pas op! Fraude binnen eigen organisatie onderschat

Interne fraude speelt bijna altijd op afdeling finance.

Thuiswerken vergroot volgens meer dan de helft van de bedrijven de kans op fraude. Bijna zeventig procent van hen heeft daarom extra maatregelen genomen. Dat blijkt uit het jaarlijks fraudeonderzoek in Nederland en België van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Veel fraude bij bedrijven wordt gepleegd door eigen werknemers. De top vier van de meest voorkomende interne fraude is het ontvreemden van geld of goederen, declaratiefraude, vervalsing van documenten en schending van het intellectueel eigendom. Declaratiefraude komt in Nederland meer voor dan in België (56% versus 38%).

  • Thuiswerken vergroot kans op fraude
  • Meer dan 50% fraude kost minstens 100.000 euro 
  • Fraude meest voorkomend op finance afdeling

Groothandelaar B&S Group in het nieuws
Eerder dit jaar kwam distributeur en groothandelaar B&S Group nog in het nieuws rondom onregelmatigheden in de boekhouding. Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf houdt zich bezig met bevoorrading van cruiseschepen en luchthavens, maar ook met de internationale distributie van drank, levensmiddelen en cosmeticaproducten aan winkels en consumenten. De onderneming stelde in februari dit jaar dat de aan het licht gekomen kwesties een aanvullende toelichting in de jaarrekening 2022 vereisen.

"Verschillende van deze zaken hebben betrekking op transacties met verbonden partijen, waarbij ook het senior management van de vennootschap betrokken is. Deze zijn niet in overeenstemming met het strikte beleid van het bedrijf om belangenconflicten te voorkomen", staat in een verklaring. De jaarcijfers zouden eigenlijk op 27 februari naar buiten worden gebracht.

Bij externe fraude komt veruit het meest voor dat er valse facturen worden verstuurd. Op de tweede plaats staat diefstal of vernietiging van data, daarna: diefstal via computersystemen, kopersfraude en identiteitsfraude. Bij kopersfraude doet een oplichter zich voor als een klant en laat een bestelling op een afwijkende locatie afleveren. Bij identiteitsfraude doen criminelen zich voor als iemand anders, bijvoorbeeld als collega of zelfs als de CEO.

Interne fraude meestal op afdeling Finance
Interne fraude wordt aanmerkelijk vaker door mannen dan door vrouwen gepleegd (in Nederland: 65% versus 15%). Het zijn vaak mannen die minder dan vijf jaar in dienst zijn.

Niet verbazingwekkend, maar toch belangrijk om te beseffen voor de CFO… het meest wordt gefraudeerd op de afdeling Finance, met 36 procent. Op de tweede plaats volgt Commercie, op de derde plaats Operations.

Het overgrote deel van de bedrijven (84%) vindt dat ze goed tegen fraude beschermd is. Bijna de helft denkt ten onrechte verzekerd te zijn tegen fraude. Bijna tachtig procent van de bedrijven heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met fraude.

Vijftien procent van fraudeschades ligt boven de 200.000 euro. Bijna de helft van de fraudeschades is lager dan een halve ton. Net iets minder dan de helft van de fraudegevallen wordt gemeld bij de politie (43%). Bijna dertig procent van de organisaties zegt meer te gaan investeren om het frauderisico te beperken.

Gerelateerde artikelen