CFO Profiel: Jolanda Poots-Bijl

Jolanda Poots-Bijl is sinds 2016 CFO van het maritieme bedrijf Van Oord.

Poots-Bijl begon haar loopbaan in 1992 als Financial Manager bij Enper. In 1998 vervolgde zij haar carrière bij Accenture als Senior Manager Consulting. Poots-Bijl werd in 2002 aangesteld als CFO van ProRail, waar zij naar zes jaar opstapte. Zij begon in datzelfde jaar als CFO van Connexxion. In 2009 ging de financieel topvrouw aan de slag als CFO van bouwbedrijf VolkerWessels. Haar voorlaatste functie was in 2013 als CFO en COO van Ordina. De voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ordina, Johan van der Werf, bedankte haar bij haar afscheid: “Onder haar leiding en mede door haar enorme inzet is de financiële functie binnen Ordina verder versterkt en is de uitvoering van de aangescherpte strategie in een versnelling gekomen.” Momenteel is zij naast haar werk voor Van Oord ook commissaris van Gasunie en Blokker en is ze bestuurslid van ING Trust.
 

Lees ook:

 

Over Van Oord
Van Oord, een maritiem familiebedrijf, is één van de grootste baggermaatschappijen ter wereld. De andere kernactiviteiten van het bedrijf zijn offshore wind en offshore olie & gas. Van Oord werkt aan diverse projecten, zoals het uitdiepen van vaarwegen, het bouwen van windmolenparken en het vervangen van pijpleidingen voor offshore-olievelden. Van Oord heeft bijna 5.000 werknemers. In 2016 realiseerde het bedrijf een omzet van 1,71 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 90 miljoen euro.

 

Naam:                   Jolanda Poots-Bijl
Bedrijf:                  Van Oord
Geboortejaar:      1969
Nationaliteit:        Nederlandse

 

Carrière
2016 – heden      CFO, Van Oord
2014 – heden      Commissaris, Blokker
2013 – heden      Bestuurslid, ING Trust
2011 – heden      Commissaris, Gasunie
2013 – 2016        CFO & COO, Ordina
2009 – 2012        CFO, VolkerWessels
2008 – 2009        CFO, Connexxion
2002 – 2008         CFO, ProRail
1998 – 2004         Senior Manager Consulting, Accenture
1992 – 1998         Financial Manager / Managing Director, Enper

 

Opleidingen
Jolanda Poots-Bijl heeft het Hoger Economisch en Administratief Onderwijs te Rotterdam afgerond, waarna ze Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft gestudeerd. Aan de Erasmus Universiteit heeft zij haar diploma Register Controller behaald. Hierna heeft Poots-Bijl het programma The Challenge of Leadership gevolgd bij Insead Fontainebleau.

 

Raad van Bestuur
Pieter van Oord         CEO
Jolanda Poots-Bijl    CFO
Paul Verheul              COO
Niels de Bruijn           Lid Executive Board

 

Dit profiel is onderdeel van een reeks. Op CFO.nl worden alle Nederlandse top-CFO's geportretteerd in de rubriek Who's who.

 

Gerelateerde artikelen