CFO Profiel: Ronald Merckx

Ronald Merckx is de huidige CFO van Centrient Pharmaceuticals. Na het behalen van zijn doctorandus Economics aan de Universiteit van Tilburg in 1991 , begon Ronald Merckx zijn carrière bij Unilever. Hij was ruim zestien jaar in van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern en vervulde daar diverse (overwegend financiële) functies.

Voordat Merckx terechtkwam bij Centrien Pharmaceutricals heeft hij eerst als Finance Director gewerkt bij Britax Childcare, een onderneming gespecialiseerd in het produceren van kinderverzorgingsproducten. Vanaf 2011 tot 2019 was Merckx CFO van Koninklijke Wessanen, het Nederlandse voedingsmiddelenconcern. 

Hij is in zijn functie betrokken bij M&A, investor relations en performance management, maar is minder bezig met de klassieke finance-taken. “Ik heb wel kennis van pension accounting of de invoering van nieuwe IFRS-richtlijnen, maar dat is niet wat me doet opstaan en naar mijn werk doet gaan. Dat is het nemen van de juiste beslissingen en zorgen dat we het bedrijf laten groeien”, vertelt Merckx in een interview met cfo.nl

Volgens Merckx kan een CFO zowel rem- als gaspedaal zijn. “Het leuke van werken in een groeiend bedrijf is dat finance wat vaker het gaspedaal kan indrukken. Maar de rem is even belangrijk, je kunt alleen heel hard rijden als je goede remmen hebt.” Over de rol van finance zegt hij: “Finance moet zorgen dat de allocatie van de bronnen zo gebeurt dat het op lange termijn de meeste winstgevendheid oplevert.”

In januari 2017 won Merckx een Investor Relations Award, hij won deze in de categorie AscX/lokaal voor beste investor relations professional.

Lees ook: CFO Wessanen: Vizier op duurzaamheid en CFO Ronald Merckx (Wessanen) wint Investor Relations Award

Centrient Pharmaceuticals | LinkedIn

Over Centrient Pharmaceuticals
Centrient Pharmaceuticals is de wereldwijde business-to-business-leider op het gebied van duurzame, enzymatische antibiotica en antischimmelmiddelen.Centrient Pharmaceuticals werd opgericht in 1869 en is sindsdien een grote innovator binnen de sector. Tegenwoordig is het een bedrijf met 2.700 mensen in dienst en heeft het vestigingen op vier continenten. In 2019 behaalde Centrient Pharmaceuticals een omzet van bijna 600 miljoen dollar. 

Naam:                    Ronald Merckx
Bedrijf:                   Centrient Pharmaceuticals
Geboortejaar:       1967
Nationaliteit:         Nederlandse

 

Carrière
2019 – heden     Chief Financial Officer, Centrient Pharmaceuticals
2011 – 2019       Chief FInancial Officer, Royal Wessanen
2007 – 2011       Finance Director, Britax Childcare
2005 – 2007       Finance Director, Unilever
2003 – 2005       Vice President Finance, Unilever
2000 – 2003       Corporate Controller, Unilever
1998 – 2000       Investor Relations Manager, Unilever
1991 – 1997       Verschillende posities/functies, Unilever
 

Opleiding
RA Chartered Accountant, Universiteit van Tilburg
Drs Economics, Universiteit van Tilburg

 

Dit profiel is onderdeel van een reeks. Op CFO.nl worden alle Nederlandse top-CFO's geportretteerd in de rubriek Who's who.

Gerelateerde artikelen