CFO Thales Duitsland: NL verder in modernisering finance

Sinds juni is Dirk Jan de Bruijn de nieuwe CFO van Thales Duitsland. Hij maakte de overstap van de Nederlandse tak van het bedrijf. CFO.nl stelde hem enkele vragen over zijn nieuwe baan.

Vanwaar deze overstap?
“In het buitenland wonen en werken heeft altijd al op mijn verlanglijstje gestaan. Bovendien had ik behoefte aan een nieuwe uitdaging. Ik werkte sinds 2009 bij Thales Nederland, eerst als financieel directeur van een domein en een global business line, later als CFO. Na een aantal jaren in dezelfde functie, ontstaat bij mij altijd de behoefte om mezelf uit te dagen. Binnen Thales Nederland had ik een eindpositie bereikt, dus dan moet je een stap naar het buitenland maken. Die interesse in een buitenlandse positie heb ik in de zomer van 2016 aangegeven bij de group CFO. Dan kom je op een interne lijst te staan en word je uitgenodigd voor een interne sollicitatieronde als er vacatures zijn. Zo ben ik in Duitsland terecht gekomen.”

Waarom wilt u graag in het buitenland werken?
“Het is interessant om van omgeving te veranderen. Ik ben ook altijd benieuwd naar de cultuurverschillen. Toen ik in het verleden voor een Engelse firma werkte, heb ik al eens het aanbod gekregen naar het buitenland te gaan. Ik heb dat toen niet gedaan, maar het idee is altijd in mijn achterhoofd blijven zitten. Ik houd ervan om mezelf uit te dagen, zowel zakelijk als privé.”

Welke verschillen ziet u tussen het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven?
“Ik denk dat Nederland en Duitsland cultureel heel erg op één lijn zitten. Aan de oppervlakte vertonen Nederlanders en Duitsers wel ander gedrag. Zo zie je in Duitsland een wat stijvere, formele, procesgerichte aanpak. In Nederland zijn mensen directer en is men ook meer gewend aan het geven van inbreng.
Als manager in Nederland zie ik me als een soort spelverdeler, een onderdeel van het team. Als er een beslissing genomen moet worden, probeer ik de groepsconsensus naar voren te brengen als besluit. Dat is anders in Duitsland. Hier beslist de chef alles. Ik stel participatie binnen mijn afdeling juist heel erg op prijs en stimuleer dat dus. Mensen moeten daar wel heel erg aan wennen. Participatie is er wel degelijk, heb ik gemerkt. Maar het gebeurt veel meer één-op-éen in plaats van binnen groepsprocessen.
Daarnaast zijn er de meer traditionele zaken. Ik word hier altijd met u en herr aangesproken. Het is niet mijn missie om dat te veranderen. Maar binnen mijn eigen team vind ik dat niet fijn.”

Zijn er ook verschillen te zien op het gebied van finance?
“Het belangrijkste verschil vind ik dat we in Nederland veel verder zijn op het gebied van tooling, met name op het gebied van business intelligence, data-analytics of data-mining. Thales maar ook andere grote bedrijven hier in de omgeving doen hier nog relatief weinig mee. Ze zitten hier op het niveau van Nederland vijf tot tien jaar geleden. Op dit gebied kan ik meerwaarde bieden. Daar ga ik dus direct mee aan de slag.

“Verder zijn processen hier wat traditioneler ingericht. Er gebeurt nog veel handmatig en er wordt veel met papier gewerkt. In Nederland gaat veel meer online. Hier is voor alles een formulier, er komt een stempel op. Men staat hier op formaliteit.”

Wat ziet u als de belangrijkste uitdaging bij Thales Duitsland?
“Thales Duitsland is een bedrijf dat in de loop van de jaren ontstaan is door verschillende acquisities. Deze onderdelen moeten als een geïntegreerd geheel gaan functioneren. De verschillende bedrijven zullen opgaan in één bedrijf en allemaal gaan ze gebruik maken van dezelfde systemen (o.a. ERP) en processen zoals we die binnen onze groep kennen. Zoals zoveel bedrijven is Thales bezig binnen de supportfuncties effeciency- en kwaliteitsslagen te maken. Op dat gebied moet er nog veel gebeuren, in Nederland waren we al verder gevorderd.
Ik heb bij Thales Nederland een groot reorganisatieproject gedaan, naast mijn werk als CFO. Toen dat project achter de rug was, merkte ik dat ik dit soort vraagstukken miste. De helikopterview die financials van nature al hebben, maakt ze uitermate geschikt om ook naar organisatiestructuren en -processen te kijken om zaken effectief en efficiënt in te richten. De uitdaging die ik in Nederland had, heb ik hier weer gevonden. Een bedrijf in beweging brengen, dat is wat ik leuk vind.”

Wat heeft u gedaan op uw eerste dag?
“Op mijn eerste echte werkdag na mijn inwerkperiode, heb ik tijd genomen om met iedereen van mijn afdeling een praatje te maken. Ik heb een kleine honderd medewerkers in mijn team en heb een halve dag over allerlei onderwerpen die spelen op de financiele afdeling gesproken. Mensen vonden het fantastisch dat de chef zich voor komt stellen en in steenkolenduits een praatje maakt. Men is gewend dat de baas op kantoor blijft zitten en iedereen langskomt. Duits leren is voor mij ook noodzaak. Alle belangrijke besprekingen vinden in het Duits plaats. Een leuke uitdaging naast de veranderde omgeving binnen hetzelfde bedrijf.”