CFO van de scale-up#4: Mark Lamers (BUX): “Wij reiken die helpende beleggingshand toe.”
Ruim acht maanden staat hij nu aan het financiële roer van BUX, met meer dan een half miljoen klanten Europa’s snelst groeiende neobroker. Opgericht in 2014, met als doel barricaden voor de financiële markten weg te nemen en de manier waarop naar beleggen wordt gekeken te veranderen – om zo een nieuwe generatie beleggers en traders te helpen met het ontdekken van die financiële markten.
Op dit moment heeft BUX al meer dan 650.000 klanten mogen verwelkomen. Waarbij platform 'BUX Zero' als vlaggenschip van de scale-up het beleggers mogelijk maakt commissievrij te investeren in aandelen, ETF’s en crypto – en daarbij in alle vrijheid kunnen kiezen voor thema’s en bedrijven waarin zij écht geloven.
Om zowel de internationale uitbreiding, als de financiële processen te versnellen en te professionaliseren, werd Mark Lamers vorig jaar juni als CFO aangetrokken. De voormalig Managing Director Financial Institutions Group Advisory bij ABN AMRO heeft meer dan veertien jaar ervaring in de financiële sector en was betrokken bij corporate finance transacties, waaronder Europese beursintroducties en M&A-deals.
Over zijn keuze om een grote staatsbank te verruilen voor een nog jonge scale-up, zegt de 39-jarige Lamers: “De dynamiek en het vernieuwende karakter van de fintech-sector is fantastisch. Daarbij biedt BUX een jong en snelgroeiend product dat toekomstgericht is. Ook spreekt de missie van BUX – nieuwe generaties beleggers controle geven over hun financiële toekomst – mij enorm aan. Ik ben ervan overtuigd dat beleggen toegankelijker móet en kán. Zonder die hoge kosten en de legacy van traditionele partijen en vermogensbeheerders.”
Financieringsronde van 80 miljoen dollar
Vorig jaar april haalde BUX 80 miljoen dollar op in een door investeerders Prosus en Tencent geleide financieringsronde. Ook Endeit Capital steekt geld in het bedrijf, net als al bestaande aandeelhouders HV Capital en Velocity Capital. Geld dat wordt gebruikt voor versnelde uitbreiding in Europa en het toevoegen van nieuwe functies als fractioneel beleggen en automatisch beleggen via een beleggingsplan. Doel van de scale-up, zo liet CEO Yorick Naeff kort na die ronde weten: BUX te laten doorgroeien tot Europa’s grootste beleggingsapp.
“We zijn nu actief in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Ierland”, vertelt CFO Mark Lamers. “Daar komen op korte termijn meer landen binnen Europa bij. Dit betekent dat de reporting functie flexibel en schaalbaar moet zijn, om de business van de gewenste inzichten te kunnen voorzien. Daarnaast dwingt de groei-agenda ons tot het maken van keuzes en stellen van prioriteiten. Hoe gaan we onze capaciteit en middelen zo effectief mogelijk inzetten?”
“Europa is een heterogene markt, en wij passen ons product aan op de lokale standaarden, bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving, betaalmethoden, fiscaliteit, infrastructuur en uiteraard taal, valuta en lokaal productaanbod”, vervolgt hij. “Binnen deze productmarkt matrix analyseren we continue het gedrag van onze klanten. Wat in het ene land goed werkt, kan elders juist helemaal niet aanslaan. Om onze investering zo optimaal mogelijk te doen, moeten we continu de juiste balans vinden tussen het verder uitbouwen en optimaliseren van ons lokale productaanbod, versus marketing geld uitgeven om te groeien en nieuwe klanten te onboarden. Dit geeft een hele interessante dynamiek!
Jong en getalenteerd team
Bij BUX – met inmiddels meer dan 200 werknemers van ruim 50 nationaliteiten – trof Lamers een jong, getalenteerd finance-team aan. Zeven professionals met een groot mandaat om financieel zorg te dragen voor zowel de productontwikkeling, als de geografische uitdagingen.
“Het grote voordeel van het werken bij een jong bedrijf is dat de datakwaliteit erg goed is, we hebben real-life inzicht”, zegt hij. “Finance werkt nauw samen met onze BI afdeling om de koppeling te maken tussen operationele en financiële performance. Voortdurend voortschrijdende digitalisering heeft in deze branche prioriteit. En vanuit finance moeten de processen goed worden neergezet, moeten we met de business meegroeien richting het realiseren van dat Pan-Europese bedrijf.”
Voortdurende groei houdt ook risico’s in. Kenmerkende uitdaging voor een fintech scale-up is dat die snelle expansie financieel moet worden bijgebeend.
“Soms is het lastig data van maand tot maand te analyseren, te leren van de onderliggende dynamiek van producten en van groei”, aldus Mark Lamers. ”Binnen onze sector zijn financiële resultaten sowieso al wat meer volatie, aangezien ze correleren met de beweeglijkheid van de aandelenmarkten. Binnen BUX zijn we continue bezig om processen te automatiseren en aan te passen aan de veranderende samenstelling van onze business. Iedere product-implementatie of landen roll-out vergt aanpassingen in deze systemen. In principe is het een snelgroeiende matrix, waarbij je elke product marktcombinatie probeert te optimaliseren.”
Soepele omgang met investeerders
Over de omgang met investeerders en aandeelhouders: “Die verloopt uiterst soepel”, zegt de CFO. “Niet alleen onze board, maar ook onze investeerders zijn zeer betrokken, de contacten verlopen heel direct. Waarbij we – mede met het oog op onze groeiaspiraties – dankzij die aandeelhouders en investeerders gebruik kunnen maken van een groot en wijdvertakt internationaal netwerk.”
In zijn vorige functie bij ABN AMRO hield Lamers zich mede bezig met beursgangen en M&A-strategie. Of, met de beoogde verdere Europese aspiraties van BUX, overnames worden overwogen? Lamers: “Primair is ons doel groter te worden door het steeds verder ontwikkelen van onze platforms – naast BUX Zero, dat gericht is op lange termijn vermogensopbouw, biedt BUX ook een platform voor korte termijn beleggingen die wat meer speculatief zijn (BUX-X) – en via organische groei. Maar als alerte fintech scale-up hou je natuurlijk altijd je ogen en oren open. Want vanzelfsprekend zijn we geïnteresseerd in targets, als dat kan leiden tot verdere versnelling. Een veelbelovende start-up in een land waar we nu nog niet zijn vertegenwoordigd, of met een product dat goed aansluit bij ons bestaande aanbod? Beide kunnen voor een vliegende start zorgen. Geen core doel, maar je weet het nooit.”
‘Beleggingsrekening als pensioen’
Want dat die verdere groei gaat komen, daar twijfelt Mark Lamers geen seconde aan. De CEO van BUX, Yorick Naeff, zei eerder al in een interview met Business Insider Nederland dat sprake is van ‘Amerikanisering’ van de beleggingswereld: “In de Verenigde Staten is het heel gebruikelijk om een beleggingsrekening te hebben voor je pensioen, terwijl Europa juist erg is gericht op spaarrekeningen. Maar met de huidige lage rentes moeten mensen betalen om hun geld op spaarrekeningen te mogen zetten. Banken roepen zelfs op om je geld elders te parkeren. Nu belegt zo’n 15 procent van de Europeanen, in Amerika is dat aantal drie keer zo hoog. Uit het verleden blijkt dat beleggen een goede manier van vermogensopbouw is en daar zijn onze klanten zich van bewust.”
Met die blik op de VS is een vergelijking met beleggingsapp Robinhood, die de klassieke brokerswereld in Amerika abrupt wist wakker te schudden, snel gemaakt. Want ook die speler biedt commissievrij handelen in aandelen en crypto aan. Maar BUX benadrukt dat het businessmodel meer lange termijn gericht is en niet drijft op Payment For Order Flow, waarbij de broker geld verdient aan het doorsturen van orders.
Ook Mark Lamers ziet beleggen als vermogensopbouw voor later en ter verzekering van ‘dat pensioen voor straks’ als enorme potentie. “Onze missie is: jonge generaties toegang te geven tot de kapitaalmarkten”, zegt de CFO. “Met de huidige hoge inflatie én lage rente zijn veel jongeren erbij gebaat een additionele pijler onder hun financiële toekomst te plaatsen. Dat kan door beleggen. En met beleggen is het als met autorijden. Eerst moet je dat rijbewijs hebben. Als BUX reiken wij die helpende beleggingshand toe. Zonder moeilijk jargon, maar in begrijpelijke taal. Een even belangrijk, als maatschappelijk onderdeel van de BUX-missie."