CFO.nl in de community: grote corporate CFO’s en drie grote gemeenten

De voorbereidingen op het Jaarcongres Finance Transformation zijn in volle gang. Community manager Kevin Mottard heeft afgelopen weken weer vele gesprekken gevoerd met vooraanstaande financials over hoe de rol van de CFO en zijn kolom verandert. Jean-Marc Huët van Unilever, Guus Stoelinga van LeasePlan, Annemiek van Melick van SNS Bank en Kees Gielen van FrieslandCampina geven hun visie op de huidige en toekomstige rol van de CFO. In de aanloop naar het Jaarcongres Public Finance ging Mottard ook op bezoek bij de gemeentesecretarissen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voor hun kijk op finance in hun organisaties.

Kevin Mottard zegt dat hem een algemene trend is opgevallen bij de verschillende gesprekken met deze financiële topmensen: "De tijd van een pure focus op efficiency, standaardiseren en centraliseren lijkt definitief voorbij. Het is nu veel meer de vraag hoe financials binnen ondernemingen toegevoegde waarde kunnen leveren door voorspelbaarheid in onvoorspelbare tijden te leveren."

Intuïtie

CFO of the Year 2014 is Jean-Marc Huët van Unilever. Hij vertelde community manager Kevin Mottard over het belang van peoplemanagement en de selectie van zijn team. Competenties en vaardigheden zijn natuurlijk belangrijk, maar hij hecht ook veel waarde aan zijn eigen intuïtie. "Of je een persoonlijke en culturele click hebt met iemand, dat geeft vaak net de doorslag."

 

Keynote 

Kees Gielen zette als CFO in 2008 een business transformatie in bij FrieslandCampina. Community manager Kevin Mottard is onder de indruk van de veranderingen die zijn doorgevoerd bij deze onderneming. "Gielen is nooit klaar met veranderen en blijft bovendien continu op zoek naar nieuwe verbeteringen. Een heel inspirerend verhaal en ik ben er zeer trots op dat hij zal optreden als keynote spreker op ons Jaarcongres Finance Transformation."

Shared Service Center

Bij de ronde tafel Next Step gaf Anirvan Sen, expert op het gebied van Shared Services en ex-werknemer van General Electric, antwoord op de vragen van vijftien corporate CFO’s wat de volgende stap voor Shared Services Centers kan zijn. 

 

Overleven met big data

Kevin Mottard ging ook op bezoek bij Carla de Geyseleer. Zij is tot 15 november CFO bij Vodafone Nederland en gaat daarna aan de slag in dezelfde functie bij SGS. Dit bedrijf is wereldwijd actief in inspectie, controle-, analyse- en certificeringsdiensten – overal ter wereld. Zij vertelde een groot geloof in het belang van big data te hebben, zowel in de toekomstige rol van finance als bij het overleven van organisaties.

 

Restwaarde

Op bezoek bij de CFO van Leaseplan, Guus Stoelinga, hoorde Mottard hoe dit bedrijf door een uiterst woelige periode werd geloodst met een belangrijke rol voor finance in het beheer van de restwaarde van 8 miljard euro van de leasebakken. De les "never waste a good crisis" bleek zeer welbesteed aan Stoelinga. Binnenkort leest u hier het complete verhaal van deze multinational. 

 

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

De afgelopen weken was er ook veel aandacht voor ontwikkelingen in de publieke sector. "We zijn bij de gemeentesecretarissen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht geweest om van hen te horen hoe deze grote organisaties aan kijken tegen de uitdagingen van deze tijd. Het is heel bijzonder om te zien hoe deze onderling zeer verschillende gemeentes ook tot heel andere antwoorden komen." Binnenkort zijn hier op CFO.nl de interviews met gemeentesecretarissen te lezen.