CFO’s betwijfelen effectiviteit van de huidige financiële verslaggeving

CFO’s vragen zich af of de kosten van corporate reporting nog wel opwegen tegen de baten, zo blijkt uit de jaarlijkse thermometer van EY’s Financial Accounting and Advisory Services (FAAS).

Druk vanuit de auditcommissies en de implementatie van complexe nieuwe standaarden en regelgeving zorgen voor al maar meer, ja te veel werk voor Finance.

EY ondervroeg weer 1000 CFO’s van bedrijven met een omzet > $500 miljoen in 25 landen. Wat blijkt? Het (zelf)vertrouwen van de financials in welhaast alle aspecten van de verslaggeving is flink gedaald. Slechts 55% gelooft nog dat hun administratie geheel compliant is, vergeleken met 84% vorig jaar. 44% denkt nog dat er een juist gebruik wordt gemaakt van de afgesproken KPI’s ( vorig jaar nog 66%). Minder dan de helft van de ondervraagden (45%) is nog overtuigd van de relevantie en helderheid van de informatie in de verslaggeving.

Nog slechts 39% is van mening dat de kosten van de verslaggeving passen bij de beoogde baten. Vorig jaar was dat nog 68%. Iets minder dan de helft van de CFO’s denkt dat hun rapportages de Board vertrouwen geven – vorig jaar gold dat nog voor 71%.

Toch zegt 32% dat het cruciaal is  dat de verslaggeving de auditcommissie en de Board weet te overtuigen. Hetzelfde geldt overigens voor de verslaggeving door de externe accountant: nog maar 43% van de ondervraagde CFO’s denkt dat deze voldoet aan de wensen en verwachtingen van de externe stakeholders. 

Het rapport Are you prepared for corporate reporting’s perfect storm? is via de site van EY te lezen en te downloaden.