“CFO’s in crisissituaties moeten vaak met 50% van de informatie 100% van de besluiten nemen.”

Aon Global Risk Consulting organiseert ‘pressure cooker’ voor CFO’s op CFO Day 2024

Alex van den Doel (Managing Director Aon Global Risk Consulting) leidt op CFO Day 2024 “Only when the tide goes out…” (save the date – 30 mei) een Pressure Cooker sessie voor CFO’s.

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

“Besluitvorming onder druk, Improving decision making, continuïteit van de bedrijfsvoering zien wij bij Aon als onze core business. Dus wij plaatsen risk decision makers, CISO managers, risk en insurance managers en CFO’s regelmatig in nagespeelde noodsituaties, binnen de context van hun vakgebied. Tijdens zo’n pressure cooker proberen we deelnemers alle strategische dilemma’s in beeld te laten krijgen, om uiteindelijk betere beslissingen te kunnen nemen.”

Wat zijn veel voorkomende dilemma’s?

“Wat eigenlijk altijd terugkomt is dat CFO’s met heel weinig informatie heel belangrijke besluiten moeten nemen, in weinig tijd. CFO’s in crisissituaties moeten vaak met 50% van de informatie 100% van de besluiten nemen, zeg ik weleens. Een voorbeeld dat heel actueel is: hoe ga ik nu echt om met een serieuze hack? Gaan we losgeld betalen? Gooien we alle systemen plat?” Sommige kritieke besluiten hebben onbedoeld ook enorme financiële gevolgen na de acute crisis.

Wat wordt vaak vergeten?

“De nafase. In een tweede ronde van onze pressure cooker zullen we daarom ook een rollenspel doen over de nafase: het probleem is opgelost, maar wat komt er allemaal kijken bij het weer opstarten van je processen? Hoe en wanneer informeer je je klanten? Hoe zit het met de verzekerde uitkering? Daar zitten allemaal financiële gevolgen aan, dus daar heeft een CFO ook echt te maken met dilemma’s.” Juist een zorgvuldige afhandeling van de nafase vraagt een lange adem en coördinatie van C level in het algemeen en CFO in het bijzonder.”

Wat is je bijgebleven van eerder sessies?

“Mijn ervaring is dat er altijd wel iemand of iets wordt overgeslagen, wanneer je in een crisissituatie om de tafel zit met stakeholders. Of de technische kant wordt onderbelicht, of het financiële aspect wordt vergeten. Afhankelijk van de noodsuatie is er altijd wel iemand die niet wordt gehoord. Daardoor blijven bepaalde perspectieven onderbelicht en mist vaak cruciale informatie om goede beslissingen te maken. En die consequenties kunnen soms stevig zijn.”

Oefenen dus…

“Ja. Onder druk kom je vaak tot suboptimale besluiten. Daarom is het zo belangrijk dat C level op zijn minst een keer een crisissituatie heeft meegemaakt, of nagespeeld, zodat je als CFO in ieder geval een keer hebt gezien waar de blinde vlekken zit.”

Kun je onze CFO’s alvast een tip geven?

“Weten welke vragen je moet stellen. Alle informatie op zo’n manier verzamelen dat je een goed besluit kunt nemen is één. Maar duidelijk hebben wèlke besluiten je eigenlijk moet nemen is daarvoor wel een voorwaarde. Wat zijn de echt kritieke besluiten die je moet nemen binnen een bepaalde situatie en wie heeft dat mandaat? Die vraag duidelijk hebben helpt om de juiste informatie snel te zoeken en te ordenen.”

 

Registreer je nu voor CFO Day 2024 en zorg dat je erbij bent op 30 mei!
https://cfoday.nl/aanmelden/

Deelname aan CFO Day is voorbehouden aan CFO’s van organisaties met een omzet van minimaal € 200 miljoen.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen