‘Chinese bedrijven leidend op het gebied van FinTech’

Chinese bedrijven zijn leidend op het gebied van FinTech, technologische innovatie in de financiële sector.

In de nieuwe FinTech 100 ranking van KPMG en H2 Ventures, de ranglijst van de honderd meest toonaangevende FinTech bedrijven, bezetten drie ondernemingen uit China posities in de top 5. Ant Financial neemt de eerste plaats in, JD Finance een tweede en Baidu de vierde positie. 

Grab uit Singapore en het Amerikaanse Sofi bezetten de derde en vijfde plaats. De ranglijst geeft een beeld van de vijftig belangrijkste gevestigde FinTech-bedrijven in de wereld en de vijftig meest innoverende, nieuwe bedrijven. De bedrijven worden beoordeeld op de totale investeringen die zij hebben opgehaald, hun innovatievermogen, hun inspanningen om kapitaal te vergaren, hun omvang en de reikwijdte van hun activiteiten. 

De enige Europese onderneming in de top 10 is de Britse Atom Bank. Het Nederlandse bedrijf Adyen staat in de ranglijst van gevestigde FinTech bedrijven op een zeventiende plaats. De eerste vier bedrijven op de ranglijst wisten in de afgelopen twaalf maanden ieder meer dan 1 miljard dollar aan durfkapitaal op te halen. Alle honderd bedrijven bij elkaar vergaarden tot nu toe meer dan 52 miljard dollar aan kapitaal. Dat is ruim twee keer zoveel als het bedrag dat de honderd fintech bedrijven van 2017 ophaalden.

Steeds meer landen actief
“De positie van China is een bewijs van het feit dat in dit land steeds meer durfkapitaal in financiële innovatie wordt gestoken en dat Chinese FinTechs zich in een steeds grotere belangstelling van investeerders mogen verheugen”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. 

Uit het onderzoek blijkt dat de landen in Europa, het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en Afrika 18 bedrijven in de top 100 leveren. Azië en de landen in de Stille Zuidzee volgen met 11 ondernemingen en de Verenigde Staten levert 7 bedrijven. Steeds meer landen manifesteren zich overigens als het om FinTech gaat. In de lijst van honderd FinTech-bedrijven zijn dit jaar 36 landen vertegenwoordigd. In 2017 waren dit er 29 en in 2016 22 landen. Een bewijs dat de vernieuwing in de financiële sector een enorme vlucht heeft genomen. Dit jaar zien we bijvoorbeeld voor het eerst bedrijven uit Thailand, Vietnam, Maleisië, Tsjechië en Argentinië in de ranglijst terug. Iets mee dan 40 procent van de bedrijven is opgericht in één van de opkomende economieën en is daar ook nog steeds actief.

Neobanken in opkomst
Qua sectoren domineren bedrijven die actief zijn met het betalingsverkeer en kredietverlening de ranglijst. Van de honderd bedrijven houdt 35 procent zich bezig met kredietverlening en iets meer dan 20 procent met betalingsverkeer. 

Van Wylick: “Daarnaast zien we steeds meer ondernemingen die actief zijn op het gebied van vermogensbeheer en in verzekeringsbranche. Vijftien bedrijven op de lijst zijn actief op het gebied van vermogensbeheer en twaalf bedrijven houden zich bezig met insurtech. Ook het aandeel van neobanken neemt toe. De lijst telt inmiddels zeven van dit soort digitale banken. In de eerste zes maanden van dit jaar zagen wij investeringen van meer dan 100 miljoen dollar in de Britse en Europese neobanken Revolut, Atom Bank, Nubank, N26 en Tandem. Een signaal dat wij wereldwijd aan de vooravond staan van de opkomst van allerlei nieuwe technologieën om digitaal te kunnen bankieren. Deze digitale banken hebben geen last van verouderde IT-systemen en traditionele infrastructuren en zetten flinke stappen als het gaat om productvernieuwing en het werven van klanten.”

Gerelateerde artikelen