Cognitieve technologie ondersteunt finance
De druk op CFO’s wordt immers opgevoerd door nieuwe en andere concurrenten, veranderende business modellen en de verhoogde verwachtingen van de consument. Om deze uitdagingen te lijf te gaan, is het zaak dat CFO’s gebruik maken van de grote hoeveelheden data die tot hun beschikking staan. En om deze data goed te kunnen inzetten is cognitive computing nodig.
Anders dan de traditionele computers, zijn cognitieve systemen niet geprogrammeerd, maar getraind. Hierdoor kunnen ze begrijpen, redeneren en leren. Door deze training is het mogelijk om gestructureerde en ongestructureerde data te verwerken én er nuttige inzichten uit te halen. Eigenlijk zorgt cognitive computing ervoor dat je de alsmaar groeiende berg data bij kunt houden. Daarnaast wordt deze data ook begrepen door het systeem. Hier spreken we dus niet over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence), maar over ‘augmented intelligence’.
Niet alle organisaties zijn zich echter bewust van het potentieel dat cognitieve technologie biedt. Om inzicht te krijgen in de denkbeelden op C-level over cognitieve technologie heeft het IBM Insitute for Business Value een survey uitgezet onder 6000 C-level personen – waaronder 524 CFO’s. Dit leidde tot interessante resultaten. Zo gaven CEO’s aan dat finance een van hun top vijf prioriteiten is voor investeringen in cognitieve toepassingen. De best presterende bedrijven zijn zich het meest bewust van het potentieel van cognitieve technologie. Van deze groep gaf maar liefst 90% aan dat zij klaar zijn om cognitieve technologie te gebruiken. Deze bedrijven geven aan binnen twee jaar cognitive computing te implementeren in hun financiële afdeling.
Er zijn verschillende gebieden waarbij cognitieve technologie waardevol is. Zo is er binnen het gebied van operationele bedrijfsvoering ruimte om financiële processen en uitgavecontrole te verbeteren. Op het gebied van performance management zien CFO’s kansen in het verbeteren van management rapportering en in planning & budgettering. Ook kan cognitieve technologie helpen bij omzet prognoses. Al met al leidt deze technologie ertoe dat de financiële afdeling betere prognoses kan maken, waardoor het een strategisch zwaargewicht wordt voor de organisatie.
De voordelen zijn duidelijk, maar alsnog is het uitdagend om iedereen hiervan te overtuigen. Er is een radicaal nieuwe mindset nodig. Cognitieve technologie heeft namelijk niet alleen impact op het soort informatie, maar ook op de tijdspanne – zo is er een shift van periodieke rapportage naar real-time rapportage mogelijk. Daarnaast vereist het nieuwe vaardigheden en een nieuwe kijk op data – van verklarende data naar voorspellende waarden. Cognitieve technologie kan de organisatie verder helpen. Van het ontwikkelen van een strategie tot omzetgroei en het inspelen op ontwikkelingen: cognitieve technologie kan het allemaal ondersteunen en verbeteren.
Om tot de mindset te komen die cognitive computing omarmt, moet u zich drie vragen stellen:
- Welke gebieden binnen finance hebben voordeel van cognitive computing?
- Hoe kan er binnen mijn organisatie samengewerkt worden om deze technologie te implementeren?
- Welke nieuwe vaardigheden zijn er nodig om cognitive computing optimaal te benutten?
Klaar om cognitieve technologie in uw financiële afdeling te gaan gebruiken? Lees dan nu het whitepaper “The Cognitive CFO”.