Column: wat banken moeten doen nu cryptomunten mainstream worden

Een pleidooi voor de stablecoin van Laust Bertelsen.

Auteur: Laust Bertelsen, CEO van Banking Circle

Cryptomunten worden als relatief nieuw gezien, maar in werkelijkheid ontstond het idee voor digitaal geld al in de jaren tachtig. Het duurde echter nog tot 2009 voordat de Bitcoin op het toneel verscheen. De vooruitgang rond deze nieuwe digitale valuta verliep traag, ondanks het feit dat de snelle technologische ontwikkelingen de meeste huishoudens toegang tot de cryptomarkt gaven.  

Cryptomunten zijn ontwikkeld om betalingen zonder de tussenkomst van banken mogelijk te maken. Ironisch genoeg is dat precies de reden waarom de populariteit bij het grote publiek jarenlang uitbleef. Het zijn namelijk juist de regels en legacy systemen die men met cryptomunten wilde omzeilen – om betalingen sneller, goedkoper en eenvoudiger te maken – die de bescherming en stabiliteit bieden die nodig zijn om het vertrouwen van consumenten te winnen. En zonder dit vertrouwen bleven de klandizie en het groeipotentieel lange tijd beperkt.

Maar er lijkt een keerpunt te zijn bereikt: uit onderzoek blijkt dat het gebruik van cryptomunten sneller groeit dan ooit tevoren. Het totale transactievolume bereikte in 2021 een niveau van 15,8 biljoen dollar: een stijging van 567 procent ten opzichte van 2020. Wereldwijd hebben circa 300 miljoen mensen nu cryptomunten in bezit. En 75 procent van hen wil die gebruiken om voor goederen en diensten te betalen.Waar blijven de banken?
Maar, er moeten nog altijd obstakels worden overwonnen voordat cryptomunten op grotere schaal door mainstream banken worden omarmd. Want helaas gaat de aanhoudende volatiliteit van cryptovaluta de risicobereidheid van de meeste banken ver te boven, mede omdat toezichthouders de banken bijzonder kritisch volgen, zeker na de financiële crisis van 2008.

Non-bancaire financiële instellingen (NBFI’s), zoals cryptobeurzen en specialistische acquirers, hebben web3 en crypto veel sneller omarmd dan banken. Gelukkig begint het acceptatienetwerk te groeien nu ook steeds meer banken de cryptomarkt betreden. En dat is nodig ook.

De recente koersval van de algoritmische stablecoin TerraUSD (UST) en het domino-effect daarvan op Bitcoin, Ether en Tether liet zien hoe belangrijk het is om cryptomunten volledig te reguleren. Het gaf ook duidelijk aan dat er kansen liggen voor stablecoins die door banken worden ondersteund en zijn gekoppeld aan fudiciaire valuta. Dit maakt ze stabieler dan Terra.

Veel centrale banken, waaronder die van de EU, Brazilië, Canada, China, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zweden, zijn al bezig met de ontwikkeling van hun eigen cryptomunten. Deze central bank digital currencies (CBDC’s) beloven veel van de voordelen van cryptomunten te bieden, maar met een veel lagere volatiliteit. Dat komt omdat ze door de overheid worden ondersteund en aan fudiciaire valuta worden gekoppeld. En daarmee daalt het risico. 

Regelgeving als sleutel tot succes 
In 2021 gingen financiële toezichthouders overal ter wereld van start met de uitrol van wetgeving voor investeringen in cryptomunten en consumentenbescherming. Nu de beveiliging beter wordt, de regelgeving samenhangender, en CBDC’s en stablecoins meer stabiliteit bieden, gaan we een nieuw stadium in wat betreft de ontwikkeling van cryptomunten.

Banken zijn nu direct betrokken bij het clearing- en vereffeningsysteem. Ze profiteren van het jarenlange vertrouwen van hun cliënten en hebben ervaring met de ontwikkeling van regelgeving voor consumentenbescherming in samenwerking met overheden. Daarmee zijn ze sterk in het voordeel ten opzichte van NBFI’s. Naar mijn mening zullen de acceptatie van cryptomunten en het aantal transacties groeien zodra banken zich als volwaardige speler opwerpen.

Tijd voor banken om in te stappen
Stablecoins worden al geaccepteerd als wettelijk betaalmiddel door grote betalingsnetwerken als Mastercard, Visa en PayPal. Ze hebben dus duidelijk de mainstream bereikt. En nu stablecoins en CBDC’s op bredere schaal worden geaccepteerd en gebruikt, kunnen banken een beroep doen op hun hechte banden met cliënten en hun vertrouwen en zo een rol van belang innemen.

Om zich voor te bereiden op een grootschalig gebruik van cryptomunten moeten banken de samenwerking met externe partijen opzoeken, om zo een betalingsinfrastructuur in het leven te roepen die probleemloos aan cryptobeurzen en -wallets kan worden gekoppeld. Specialistische externe partijen kunnen vervolgens alle technische- en regelgevingsaspecten voor hun rekening nemen.

De komende twee tot drie jaar valt een veel grootschaliger gebruik van stablecoins en CBDC’s te verwachten. Deze zullen vanwege hun stabielere en veiligere aard klassieke cryptomunten zoals Bitcoin en altcoins in populariteit voorbijstreven. Het is nu misschien nog moeilijk om je voor te stellen, maar er is zelfs een kans dat CBDC’s binnenkort fiatvaluta gaan vervangen als digitaal betaalmiddel. Uiteindelijk zullen banken zonder een samenhangende web3- of cryptostrategie op achterstand komen te staan en gedwongen worden een pijnlijke inhaalpoging te ondernemen.

Nieuwsgierig?
Lees meer over de kansen die de cryptomarkt banken biedt in de whitepaper van Banking Circle: ‘As crypto evolves, how should banks approach CBDCs and stablecoins?’

Gerelateerde artikelen