Coronavirus raakt bijna 1000 bedrijven in Nederland

Nederland telt bijna duizend concerns waarvan de bedrijfsvoering is getroffen door de uitbraak van het coronavirus in China.

Dat meldt het FD. Deze bedrijven hebben filialen of dochterondernemingen in de Chinese regio’s waar het virus heerst en zijn daarvan afhankelijk.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Worldwide Business Impact of the Coronavirus dat is opgesteld door onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet. Daarin valt te lezen dat Nederland in de top tien staat van landen die worden geraakt door het virus.

Wereldwijd zijn er 49.000 niet-Chinese bedrijven die opereren in het gebied dat door het coronavirus is getroffen. De meeste daarvan zijn Amerikaans, Japans en Duits; 2 procent van die bedrijven, bijna duizend, is Nederlands.

Nederland staat in de top 10 van landen die economisch het meest worden getroffen door het nieuwe coronavirus. "Wuhan, de plaats waar het coronavirus uitbrak, is een belangrijke transporthub in China", legt een woordvoerder van Altares Dun & Bradstreet uit. Volgens hem kunnen door de maatregelen die China treft om het coronavirus te beteugelen, bepaalde bevoorradingsketens stil komen te liggen. "Dit heeft desastreuze gevolgen voor een bedrijf en daarom is het essentieel dat organisaties de mogelijke impact goed in het vizier hebben."